Antena 3 CNN High Tech Telefonul tău "ştie" ce vei face mâine! Află cum este posibil

Telefonul tău "ştie" ce vei face mâine! Află cum este posibil

Telefonul tău "ştie" ce vei face mâine! Află cum este posibil
20 Aug 2012   •   17:16

Ne-am obişnuit ca telefonul să ne anunţe la ce ora trebuie să ne trezim, să ne spună când soseşte următorul tren şi chiar să ne permită să urmărim programele TV preferate printr-o simplă apăsare de taste. Când credeam că mai mult de atât nu se poate, cercetătorii au plusat şi ne-au arătat că telefonul "ştie" chiar ce vom face mâine, informează Daily Mail.

O echipă de informaticieni de la Universitatea Birmingham a reuşit să prezică locul în care o persoană se la afla în viitor doar prin analizarea telefonului mobil al acesteia. Marja de eroare a acestor predicţii a fost de doar 20 de metri, ceea ce a alimentat îngrijorarea organizaţiilor ce pledează pentru protejarea intimităţii.

Predicţia se bazează pe un algoritm care compară datele persoanei analizate cu datele persoanelor apropiate acesteia şi care fac parte din reţeaua socială a sa. Astfel, analizând locurile vizitate în trecut şi frecvenţa contactelor între prieteni, algoritmul poate prezice unde se va afla persoana în cauză în viitor

De exemplu, în cazul în care doi indivizi se întâlnesc adeseori într-un anume restaurant, este foarte probabil ca data viitoare când aceste două persoane se îndreaptă în acelaşi timp spre zona respectivă, ele să aibă drept ţintă restaurantul respectiv.

Studiul efectuat de cercetătorii britanici sugerează că, în viitor, companiile ce oferă servicii de telefonie mobilă vor putea prezice unde se vor afla în viitor clienţii lor.

Cercetarea a fost efectuată pe baza datelor generate de telefoanele mobile a 200 de persoane din Lausanne, Elveţia.

Dr. Mirco Musolesi, conducătorul studiului, afirmă că „informaţiile extrase din datele generate de telefoanele mobile constituie o sursă interesantă de cunoştinţe despre comportamentul uman”.

În ciuda faptului că acest sistem va aduce beneficii companiilor de marketing şi forţelor de ordine, organizaţiile ce pledează pentru protejarea intimităţii nu văd cu ochi buni această tehnologie.

Oamenii de ştiinţă speră că acest algoritm va putea fi folosit în viitor de poliţie pentru a prezice locurile în care urmează să fie comise infracţiuni.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close