Antena 3 CNN High Tech Televizoarele 3D, noua fiţă a românilor

Televizoarele 3D, noua fiţă a românilor

Televizoarele 3D, noua fiţă a românilor
de Florin Tulbure    |    14 Apr 2010   •   00:00

ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Televizoarele 3D au pătruns în forţă şi pe piaţa din ţara noastră, ele devenind rapid noua fiţă a românilor. Dar una inutilă, deoarece la noi nu există televiziuni care să emită 3D, iar în România nu pot fi achiziţionate filme 3D.

Săptămâna trecută, LG a vândut întregul stoc (peste o sută de unităţi) de astfel de televizoare încă din prima zi de la intrarea lor pe piaţă. Românii s-au înghesuit să le cumpere deşi nu pot viziona conţinut 3D, le pot utiliza doar ca televizoare obişnuite 2D.

Firma Sony se pregăteşte şi ea pentru a îndeplini noua dorinţă în materie de gadget-uri a românilor: din iunie, odată cu Campionatul Mondial de fotbal, Sony va aduce în România primele sale televizoare 3D. Mai mult, Sony şi FIFA au susţinut recent o conferinţă de presă, la Londra, anunţând detaliile referitoare la filmarea în format 3D a Cupei Mondiale FIFA de anul acesta, din Africa de Sud.



LG vinde întregul stoc de televizoare 3D în prima zi
Deşi rămâne momentan o "fiţă", primul stoc de televizoare 3D s-a epuizat într-o zi. ?Încă din ziua lansării în România a primului televizor cu tehnologie 3D, modelul LG LD920, întregul stoc pus la dispoziţia partenerilor s-a epuizat, depăşindu-ne cele mai optimiste aşteptări?, a declarat, pentru Antena3.ro, Daniela Preduţ, PR & Online Manager LG Electronics România.



Dar, pofta românilor pentru televizoarele 3D va fi astâmpărată în curând deoarece LG va aduce noi astfel de unităţi. Preţul unui televizor 3D LG LD920 este 2.000 de euro. Televizoarele sunt livrate şi cu două perechi de ochelari (o pereche de ochelari suplimentară costă 3 euro). Costurile cresc dacă utilizatorul îşi doreşte şi un player Blue Ray 3D, cu ajutorul căruia se pot urmări filme 3D. Preţul pentru player-ul 3D Blue Ray LG este de 300 Euro. ?Până la finalul anului previzionăm că vom vinde câteva sute de televizoare ce încorporează tehnologia 3D?, a precizat Daniela Preduţ.

Ce pot face românii cu televizoarele 3D?

Deocamdată, reprezintă doar o "fiţă". Sau cei care-şi cumpără astfel de dispozitive se gândesc că acesta este viitorul. Cu un astfel de televizor nu se poate vizualiza conţinut 3D din simplul motiv că în România nu există televiziune care să poată emite astfel de conţinut. Ba mai mult, în întreaga lume televiziunile care emit 3D se pot număra pe degetele de la o mână. Printre acestea se numără canalul american ESPN şi, din 2011, Discovery a anunţat că va lansa un canal 3D, însă în Statele Unite. Până una alta, în Europa, prima transmisiune 3D a avut deja loc în aprilie. Este vorba despre meciul Machester United ? Chelsea, care a putut fi urmărit în mai multe baruri din Anglia.



De asemenea, românii nu îşi pot cumpăra nici măcar filme sau jocuri 3D de pe piaţa locală, deoarece deocamdată nu există distribuitori. În acest moment, acestea pot fi achiziţionate doar direct din străinătate, sau prin intermediul unor site-uri precum eBay sau Amazon. Dacă nu reuşesc în acest fel, probabil că românii, aşa inventivi cum sunt, vor încerca să descarce filme 3D piratate.

?Pe piaţa locală furnizorii de jocuri şi filme 3D vor oferi conţinut 3D în foarte scurt timp, astfel încât romanii vor putea achiziţiona conţinut 3D şi de pe piaţa locală nu doar din străinătate?, a declarat Daniela Preduţ, PR & Online Manager LG Electronics România.



Parteneriat Sony - FIFA ? prima Cupă Mondială de Fotbal filmată în 3D

Se ştie că Sony în parteneriat cu FIFA va transmite anul acesta prima Cupă Mondială de Fotbal filmată în 3D. Şapte perechi de camere video profesionale HDC vor asigura ?capturarea? fiecărui meci. Filmarea 3D va fi realizată pe cinci dintre cele 10 stadioane ale Cupei Mondiale FIFA: Soccer City şi Ellis Park din Johannesburg, Durban, Cape Town şi Port Elizabeth. 25 de meciuri vor fi filmate şi transmise în 3D, dintre cele mai populare confruntări, incluzând meciul de deschidere a Cupei, pe 11 iunie, la Soccer City (Africa de Sud vs Mexic) şi finala, de pe 11 iulie, în Johannesburg.



Însă românii nu vor putea urmări meciurile 3D, deoarece nu există o televiziune care să emită în acest format. Totuşi, există o şansă pentru cei care doresc neapărat să vadă meciurile în acest fel: televiziunile din străinătate recepţionate prin satelit. În măsura în care conţinutul se transmite 3D iar utilizatorul are un device (televizor 3D) cu ochelari, acestea pot fi vizualizate.




Florin Tulbure, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Sony LG FIFA
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close