Antena 3 CNN High Tech UE a decis: SMS-uri în roaming, 11 eurocenţi şi taxare la secundă, din iulie 2009

UE a decis: SMS-uri în roaming, 11 eurocenţi şi taxare la secundă, din iulie 2009

UE a decis: SMS-uri în roaming, 11 eurocenţi şi taxare la secundă, din iulie 2009
27 Noi 2008   •   23:11

Un SMS trimis de pe telefonul mobil dintr-o altă ţară din Uniunea Europeană nu va putea fi taxat de operatori cu mai mult de 11 eurocenţi, au decis joi miniştrii telecomunicaţiilor din statele membre UE.
După ce în 2007 a fost limitat tariful convorbirilor în regim de roaming, Comisia Europeană a propus, în luna septembrie, plafonarea la 11 eurocenţi a costului unui SMS trimis în roaming.
În prezent, tariful mediu la nivelul celor 27 de state membre UE pentru un SMS trimis în roaming este de 29 de eurocenţi. Trimiterea de mesaje scurte este extrem de populară în rândul cetăţenilor europeni, în special al tinerilor. Numai în anul 2007, în UE au fost trimise 2,5 miliarde de SMS-uri, pentru care s-au plătit în total 800 de milioane euro.
De asemenea, tot pentru a reduce costul convorbirilor în regim de roaming, miniştrii telecomunicaţiilor au decis că, după cea de-a 31-a secundă a unui apel în roaming de pe telefonul mobil, operatorii vor trebui să taxeze clientul la secundă.
Şi descărcarea de date de pe internet pe telefonul mobil va deveni mai ieftină, statele membre dându-şi acordul şi pentru propunerea Comisiei de plafonare a preţului la 1 euro pe megabyte.
Intenţia Comisiei Europene este ca aceste noi măsuri să intre în vigoare de la 1 iulie 009. Pentru aceasta, este nevoie ca şi Parlamentul European să-şi dea acordul până cel târziu în luna mai a anului viitor.
Agerpres

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close