Antena 3 High Tech Un judecător american decide împotriva proiectului Google Library

Un judecător american decide împotriva proiectului Google Library

de Antena3.ro    |    23 Mar 2011   •   21:46
Un judecător american decide împotriva proiectului Google Library
Sursa foto: Foto: saidaonline.com

Opozanţii Google Library au primit, după 13 luni de deliberări, o decizie favorabilă din partea unui judecător din New York, care a caracterizat proiectul celor de la Google ca fiind nedrept, inadecvat şi nerezonabil, informează The Guardian.

Procesul a fost intentat de Association of American Publishers, care a acuzat proiectul Google de o masivă încălcare a drepturilor de autor. După modificarea proiectului iniţial, Google a încercat să răspundă obiecţiilor printr-o revizuire, dar majoritatea criticilor au afirmat că acesta încalcă principii fundamentale ale drepturilor de autor.

Digitalizarea cărţilor şi crearea unei biblioteci digitale universale ar fi benefică pentru mulţi oameni dar, a motivat judecătorul Chin în decizia sa, ar însemna ca gigantul să preia dreptul de a exploata proprietate intelectuală fără consimţământul autorilor.

Chin a menţionat că următoarea etapă va fi negocierea între gigantul on-line şi autori, care să decidă dacă vor să participe cu operele lor sau optează să fie excluşi din proiect.

Scopul proiectului, conform Google, era alcătuirea unui catalog on-line, care să permită utilizatorilor să găsească lucrări relevante pentru ceea ce caută. Catalogul ar fi conţinut date bibliografice, precum şi indicaţii pentru achiziţionarea cărţilor, iar în cazurile în care drepturile de autor permit, acestea să fie gratuite pentru vizualizare şi descărcare.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close