Un vehicul solar, pe cale să termine turul lumii (VIDEO)

04 Noi 2008   •   10:30
Un vehicul solar, pe cale să termine turul lumii (VIDEO)

În momentul în care criza globală afectează grav constructorii de automobile, o veste bună vine să contrabalanseze criza economică. Un elveţian este pe cale să termine fără probleme turul lumii într-un taxi solar, demonstrând astfel fezabilitatea acestui tip de tehnologie ecologică, transmite AFP.
Vehiculul este o tricicletă acoperită, cu două locuri, care tractează o remorcă acoperită cu panouri fotovoltaice. El a ajuns luni la Paris unde a fost primit la Ministerul Dezvoltării Durabile. Solartaxi-ul este primul vehicul care traversează lumea folosind doar energie solară. Creatorul proiectului, Louis Palmer, a plecat pe 3 iulie 2007 din Lucerna, Elveţia, şi a parcurs deja 47.000 de kilometri traversând Europa, Asia, Australia, Noua Zeelandă şi America de Nord.
"Nu am plătit nicio centimă pe benzină. În plus, acesta nu a emis niciun gram de dioxid de carbon", a spus Louis Palmer. "Şi nu am rămas practic niciodată în pană: de la plecare am pierdut doar două zile pentru a repara o sudură", a adăugat acesta.
Acest vehicul, pus la punct de patru ingineri elveţieni, este alimentat sută la sută cu energie solară, furnizată fie de celulele din remorcă, fie cuplându-se la o priză electrică pentru a încărca bateriile. În al doilea caz, echivalentul energiei utilizate este produs de panourile solare instalate pe acoperişul Swisscom, în apropiere de Berna, pentru a face operaţiunea neutră.
Vehiculul se poate deplasa apoi 400 de kilometri cu o viteză maximă de 90 de kilometri pe oră. Palmer a mai spus că nu este dependent de vreme.
Cu vehiculul au mers mai multe VIP-uri: prinţul Hassan al Iordaniei, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, primarul New York-ului, Michael Bloomberg sau prinţul Albert de Monaco.
Luni, Jean-Louis Borloo, ministrul francez al Dezvoltării Durabile, şi-a adăugat semnătura pe caroseria vehiculului lângă numele celebrităţile care l-au încercat, după ce a făcut mai multe ture cu el în curtea ministerului. "Există un interes enorm în lume pentru vehiculele care nu poluează", a spus Louis Palmer.
După Paris, el îşi va continua drumul spre Londra, Berlin şi Poznan, în Polonia, unde se ţine între 1 şi 12 decembrie conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbarea climatică.


Antena3.ro

x close