Antena 3 CNN High Tech Un vehicul solar, pe cale să termine turul lumii (VIDEO)

Un vehicul solar, pe cale să termine turul lumii (VIDEO)

Un vehicul solar, pe cale să termine turul lumii (VIDEO)
04 Noi 2008   •   10:30

În momentul în care criza globală afectează grav constructorii de automobile, o veste bună vine să contrabalanseze criza economică. Un elveţian este pe cale să termine fără probleme turul lumii într-un taxi solar, demonstrând astfel fezabilitatea acestui tip de tehnologie ecologică, transmite AFP.
Vehiculul este o tricicletă acoperită, cu două locuri, care tractează o remorcă acoperită cu panouri fotovoltaice. El a ajuns luni la Paris unde a fost primit la Ministerul Dezvoltării Durabile. Solartaxi-ul este primul vehicul care traversează lumea folosind doar energie solară. Creatorul proiectului, Louis Palmer, a plecat pe 3 iulie 2007 din Lucerna, Elveţia, şi a parcurs deja 47.000 de kilometri traversând Europa, Asia, Australia, Noua Zeelandă şi America de Nord.
"Nu am plătit nicio centimă pe benzină. În plus, acesta nu a emis niciun gram de dioxid de carbon", a spus Louis Palmer. "Şi nu am rămas practic niciodată în pană: de la plecare am pierdut doar două zile pentru a repara o sudură", a adăugat acesta.
Acest vehicul, pus la punct de patru ingineri elveţieni, este alimentat sută la sută cu energie solară, furnizată fie de celulele din remorcă, fie cuplându-se la o priză electrică pentru a încărca bateriile. În al doilea caz, echivalentul energiei utilizate este produs de panourile solare instalate pe acoperişul Swisscom, în apropiere de Berna, pentru a face operaţiunea neutră.
Vehiculul se poate deplasa apoi 400 de kilometri cu o viteză maximă de 90 de kilometri pe oră. Palmer a mai spus că nu este dependent de vreme.
Cu vehiculul au mers mai multe VIP-uri: prinţul Hassan al Iordaniei, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, primarul New York-ului, Michael Bloomberg sau prinţul Albert de Monaco.
Luni, Jean-Louis Borloo, ministrul francez al Dezvoltării Durabile, şi-a adăugat semnătura pe caroseria vehiculului lângă numele celebrităţile care l-au încercat, după ce a făcut mai multe ture cu el în curtea ministerului. "Există un interes enorm în lume pentru vehiculele care nu poluează", a spus Louis Palmer.
După Paris, el îşi va continua drumul spre Londra, Berlin şi Poznan, în Polonia, unde se ţine între 1 şi 12 decembrie conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbarea climatică.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: panouri solare
Parteneri
Scandaluri în lanț, înainte de finala Eurovision 2024
x close