Antena 3 CNN High Tech Urina purificată - noua sursă de apă pentru astronauţi

Urina purificată - noua sursă de apă pentru astronauţi

Urina purificată - noua sursă de apă pentru astronauţi
14 Noi 2008   •   21:26

NASA intenţionează să dubleze numărul astronauţilor care trăiesc la bordul Navei Spaţiale Internaţionale, misiune care va duce, implicit, şi la dublarea cantităţilor de apă şi mâncare necesare pentru supravieţuire. Pentru ca acest lucru să fie posibil, agenţia spaţială va lansa un dispozitiv care va purifica urina astronauţilor, transformând-o în apă potabilă, informează Reuters.
Bob Bagdigian, inginerul NASA care a condus proiectul, susţine că au fost efectuate teste prliminarii ale aparatului de purificare şi, cu excepţia unui vag gust de iod, apa obţinută nu diferă cu nimic faţă de cea obişnuită. Maşinăria va produce, în mai puţin de 24 de ore, o cantitate de apă suficientă echipajului pentru o zi întreagă.
Trimiterea purificatorului de 250 milioane de dolari în spaţiu reprezintă o prioritate majoră pentru misiunea spaţială. Cea de-a 124-a lansare NASA va avea loc vineri noapte, la ora 00:55 (GMT), de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida. Meteorologii preconizează că sunt 70% şanse ca vremea să fie corespunzătoare pentru o lansare de succes.
Dacă totul decurge conform planului, naveta spaţială va ajunge la destinaţie duminică.
Pe lângă purificator, naveta Endeavour va mai transporta două dormitoare, o a doua toaletă, noi echipamente pentru exerciţii, precum şi primul frigider al staţiei spaţiale.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: apa potabila astronauti
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close