Lista virușilor care afectează telefoanele cu sistem Android ale românilor

de D.G.    |    16 Feb 2016   •   12:20
Lista virușilor care afectează telefoanele cu sistem Android ale românilor foto: pixabay.com

Utilizatorii români de terminale cu sistem de operare Android au fost, în ultimele trei luni ale anului 2015, ţinta ameninţărilor informatice provenite prin intermediul aplicaţiilor invizibile care distribuie conţinut publicitar nedorit, relevă raportările interne ale producătorului global de soluţii de securitate Bitdefender, transmite Agerpres.

Pe lista mostrelor de software periculos adresate utilizatorilor de Android s-au aflat, astfel, viruşi ca Android.Trojan.HiddenAds şi Android.Trojan.HiddenApp, cu peste un sfert din totalul ameninţărilor raportate în intervalul octombrie - decembrie 2015. Mostrele periculoase de software se manifestă prin încercările de a se ascunde de utilizator după instalarea pe tabletă sau telefon şi prin distribuirea de reclame agresive care afectează atât performanţa dispozitivelor, cât şi experienţa de utilizare.

Potrivit Bitdefender, în ultimele trei luni din 2015, aplicaţiile de tip adware HiddenAds şi HiddenApp au putut crea trafic suplimentar consistent către site-urile selectate de către atacatori şi, în consecinţă, au reprezentat un mod facil de a genera recurent încasări substanţiale cu un efort minim.

'Hackerii se folosesc de un vid legislativ prin care pot infecta terminalele Android ale utilizatorilor din România cu viruşi de tip adware, meniţi să promoveze agresiv anumite pagini sau reclame, întrucât ameninţarea poate fi cu greu catalogată drept infracţiune, câtă vreme nu creează pagube materiale cuantificabile, ci doar îngreunează capacitatea de a folosi dispozitivul la potenţialul maxim. În plus, ameninţările de tip adware HiddenAds şi HiddenApp pot trece cu uşurinţă de filtrele de securitate ale magazinului Google Play, pentru că se integrează în aplicaţii de încredere şi simulează un comportament aparent legitim care nu poate fi detectat şi asociat altor tipuri de infecţii (...) Reclamele online pot afecta funcţionalitatea terminalului cu sistem de operare Android şi pot produce o experienţă neplăcută în utilizare, în special navigarea la viteze lente, blocarea dispozitivului sau descărcarea bateriei în timp foarte scurt', notează specialiştii Bitdefender.

Un studiu realizat de Bitdefender la finalul anului 2014 a arătat că una din trei reţele de publicitate online ar putea servi malvertising, un tip de atac ce poate infecta utilizatorii cu viruşi, prin reclame găzduite chiar şi pe site-uri legitime. De asemenea, aproximativ 7% din numărul total de reclame online infectează utilizatorii cu viruşi sau îi păcălesc cu fraude, spam şi phishing.

Specialiştii Bitdefender apreciază că ameninţările de tip ransomware vor continua să producă pagube utilizatorilor români şi în 2016, după ce, în luna mai din 2015, această clasă de viruşi a vizat circa 1.000 de terminale din România, prin atacuri originare de la servere localizate în Ucraina.

Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care livrează soluţii de securitate în peste 150 de ţări, printr-o reţea complexă de distribuitori şi parteneri.

Parteneri
x close