Antena 3 CNN High Tech Vânzările mondiale de PC-uri au înregistrat cea mai mare scădere din ultimele două decenii

Vânzările mondiale de PC-uri au înregistrat cea mai mare scădere din ultimele două decenii

Vânzările mondiale de PC-uri au înregistrat cea mai mare scădere din ultimele două decenii
de M.T.    |    11 Apr 2013   •   16:46

Vânzările mondiale de PC-uri s-au prăbuşit cu 13,9% în primul trimestru al acestui an, cel mai mare declin al lor în aproape douăzeci de ani, a estimat miercuri firma de cercetare IDC, citată de Agerpres.

Raportul arată că principalele motive pentru această scădere istorică sunt concurenţa tabletelor şi restructurarea în curs a giganţilor HP şi Dell.

„Deşi reducerea de vânzări nu este o surpriză, amploarea contracţiei este tulburătoare", a declarat David Daoud, un analist de la IDC, într-un comunicat al firmei, potrivit AFP. 

IDC precizează că aceasta este cea mai mare scădere înregistrată vreodată după ce ea a început să publice date trimestriale privind vânzările de PC-uri în 1994.

Doar 76,3 milioane de PC-uri au fost vândute în primul trimestru la nivel mondial, faţă de 88,6 milioane cu un an înainte.

Concurenţa puternică a tabletelor şi a smartphone-urilor, care „continuă să devieze cheltuielile consumatorilor” a determinat scăderea din ultima perioadă.

Dar studiul subliniază de asemenea că eforturile industriei de a reînnoi gama de PC-uri cu funcţii de touch sau dispozitive mai fine au avut de suferit din cauza „barierelor tradiţionale de preţuri şi furnizarea de componente, chiar şi printr-o slabă primire pentru Windows 8", cea mai recentă versiune a sistemului de operare de la Microsoft, care este o referinţă în lumea PC.

În plus, „impactul cererii slabe a fost amplificat de eforturile de restructurare şi reorganizare de la HP şi Dell", cei doi grei americani ai sectorului, notează IDC.

Hewlett Packard îşi menţine poziţia de numărul unu mondial în faţa Lenovo China, dar vânzările sale au scăzut cu 23,7% la 12 milioane de unităţi în primul trimestru, potrivit IDC. Dell, numărul trei mondial, acuză o scădere de 10,9% la 9 milioane de unităţi.


×
Subiecte în articol: computer PC
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close