Antena 3 CNN High Tech Wolfram Alpha, softul ce revoluţionează internetul: cea mai importantă invenţie de la Google încoace

Wolfram Alpha, softul ce revoluţionează internetul: cea mai importantă invenţie de la Google încoace

Wolfram Alpha, softul ce revoluţionează internetul: cea mai importantă invenţie de la Google încoace
Sursa foto: Wolfram Alpha
04 Mai 2009   •   17:15

Luna mai va marca lansarea unui soft despre care se spune că va revoluţiona internetul, şi va reprezenta cea mai importantă invenţie în acest domeniu, de după apariţia Google, informează The Independent. Despre ce este vorba. Acest software va înţelege întrebările formulate în scris de utilizatori şi va oferi răspunsurile la obiect, aşa cum niciun motor de căutare nu o face în prezent.

Noul sistem, denumit Wolfram Alpha, a fost prezentat săptămâna trecută, la Universitatea Harvard, şi este considerat a fi ?Sfântul Graal? al internetului, el stocând informaţia la nivel global şi răspunzând la întrebările puse de utilizatori aşa cum ar face-o o persoană.

Wolfram Alpha nu va oferi doar răspunsul la întrebări de genul ?Cât de înalt este Everestul??, ci va furniza, în acelaşi timp, o întreagă listă de informaţii legate de respectiva întrebare - toate foarte bine documentate, din surse verificate - precum locaţia exactă şi oraşele din apropiere, plus alţi munţi, împreună cu grafice şi hărţi complete, pe marginea aceluiaşi subiect.

Adevărata inovaţie este însă reprezentată de abilitatea softului de a compara informaţiile, potrivit inventatorului său, britanicul Stephen Wolfram.

Astfel, Wolfram Alpha va compara înălţimea Everestului cu lungimea podului Golden Gate, dacă i se cere acest lucru. Sau îi va spune utilizatorului cum era vremea în ziua în care a fost asasinat J.F. Kennedy. De asemenea, îi va arăta, celui care doreşte acest lucru, cum sună gama La Major sau când va avea loc următoarea eclipsă în oraşul său.

Cu toate că sistemul este nou, el a suscitat un uriaş interes printre specialiştii din domeniul internetului.

Experţii IT sunt de părere că noul motor de căutare va constitui o adevărată revoluţie în domeniul internetului. Nova Spivak, un expert în IT şi internet, consieră că Wolfram Alpha se va dovedi cel puţin la fel de important ca Google. ?Este cu adevărat impresionant. De fapt, va fi la fel de important pentru internet (şi pentru omenire) ca şi Google, însă în alte scopuri?, a declarat Nova Spivak, citat de The Independent.

?Care sunt implicaţiile, de fapt? O nouă paradigmă pentru folosirea computerelor şi a internetului? Probabil. Apariţia inteligenţei artificiale şi un pas înainte către un internet care se auto-gestionează? Posibil. Cred că acest soft ar putea fi ceva foarte important?, a declarat Tom Simpson, de la blogul Convergenceofeverything.com.

Despre acest subiect puteţi citi şi pe blogul jurnalistului Mihnea Măruţă ? mihneamaruta.ro .

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Google motor de cautare
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close