Antena 3 CNN High Tech Yahoo despăgubeşte disidenţii chinezi, după ce a ajutat guvernul să-i condamne

Yahoo despăgubeşte disidenţii chinezi, după ce a ajutat guvernul să-i condamne

Yahoo despăgubeşte disidenţii chinezi, după ce a ajutat guvernul să-i condamne
14 Noi 2007   •   14:44

Compania Yahoo a căzut la înţelegere cu familiile celor doi chinezi, un disident şi un jurnalist, care intentaseră proces împotriva sa, pe motiv că fuseseră condamnaţi la închisoare în urma cooperării dintre Yahoo şi autorităţile chineze. Acuzarea a prezentat dovezi, iar conducerea Yahoo a decis să semneze un acord, în schimbul unei sume de bani, care nu a fost însă dezvăluită. Tribunalul din California de Nord a anunţat marţi decizia celor două părţi. Cei care au dat în judecată Yahoo sunt disidentul Wang Xiaoning, soţia acestuia, Yu Ling, reporterul Shi Tao şi alte persoane, ale căror identitate a rămas necunoscută. Guvernul comunist din China l-a condamnat pe Wang la 10 ani de închisoare, pentru că a postat şi promovat bloguri pro-democraţie.

Deşi condamanarea a fost făcută în 2002 şi Wang Xiaoning se află de 5 ani în închisoare, soţia sa, Yu Ling a declarat că statul i-a înmânat de curând documentele privind cazul soţului ei. Aceste documente au fost prezentate la procesul împotriva Yahoo.

Acum trei ani, când guvernul a interzis jurnaliştilor să prezinte informaţii despre aniversarea protestelor pro-democraţie, care au avut loc în piaţa Tiananmen, în 1989, Shi a avizat organismelor care protejează drepturile omului. Guvernul chinez a pus presiuni asupra Yahoo, pentru a dezvălui identitatea celui care a trimis scrisorile de informare către organismele de protecţie a drepturilor omului. Astfel, reporterul Shi Tao a fost şi el condamnat la 10 ani de închisoare.

Directorul executiv al Yahoo, Jerry Yang, prezent ca martor la proces, a declarat că ?este alături de familiile celor doi chinezi?.
Foto: CNN

Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close