Antena 3 CNN High Tech Zootehnie cu mouse-ul în mână la Cluj

Zootehnie cu mouse-ul în mână la Cluj

Zootehnie cu mouse-ul în mână la Cluj
30 Aug 2007   •   07:33

Peste 350 de vaci dintr-o fermă clujeană sunt îngrijite mai mult de computer decât de om. Cornutele se bucură de cele mai moderne tehnolgii - grajd cu telecomandă, supraveghere electronică, pe scurt: monitorizare pas cu pas. Un inginer mecanic, pasionat de animale, a pus pe picioare o adevărată euro-fermă. Acum câţiva ani, a obţinut un milion de euro din fonduri SAPARD. A mai luat credite de un milion de euro din bănci, a adus materiale de construcţie din Cehia şi a implementat un sistem de management din Israel. Aşa au ajuns vacile să aibe parte, printre altele, de meniuri personalizate.

Tehnologia nu lasă nimic la voia întâmplării. Mai ales laptele. Orice problemă legată de calitate şi cantitate este semnalată de computer, iar procesul mulsului este imediat întrerupt. Peste 350 de animale sunt îngrijite de doar şase oameni. O muncă uşoară, atâta timp cât computerul şi telecomanda fac mai totul. Oamenii nici măcar nu ating furajele.

În aceste condiţii la fermă se produc, zilnic, peste 20.000 de litri de lapte. Fermierul are planuri şi mai îndrăzneţe. O matenitate pentru vaci, dar şi o hală pentru producţie de bioenergie din dejecţii. Poate chiar nişte difuzoare în care să răsune muzică simfonică, pentru confortul total al cornutelor.

Observator

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close