Antena 3 CNN International News Locuitori din Zaporojie, uciși în somn de atacul Rusiei. Orașul, lovit din nou cu rachete după tirul de dimineață

Locuitori din Zaporojie, uciși în somn de atacul Rusiei. Orașul, lovit din nou cu rachete după tirul de dimineață

Atacurile cu rachete lansate de ruși asupra orașului Zaporojie, din sudul Ucrainei, au continuat în timpul zilei de joi, după tirurile mortale din cursul dimineții.

Locuitori din Zaporojie, uciși în somn de atacul Rusiei. Orașul, lovit din nou cu rachete după tirul de dimineață
Sursa foto: Twitter @mhmck
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Oct 2022   •   14:09

"Atenție, are loc un alt atac cu rachete inamice. Rămâneți în adăposturi", a scris pe Telegram Oleksandr Staruh, guvernatorul regional.

Primul val de rachete a lovit clădiri rezidențiale în timp ce oamenii dormeau, a declarat Anatoli Kurtiev, secretarul Consiliului municipal.

Un bloc de apartamente a fost ras de pe fața pământului. 

"Până în prezent, se știe despre moartea unei femei. Șapte persoane au fost rănite... Au fost internate, inclusiv un copil de trei ani. Operațiunea de salvare este încă în desfășurare", a precizat Oleksandr Staruh.

El a revizuit bilanțul preliminar de dimineață, când a anunțat moartea a două femei, precizând ulterior că una dintre victime a supraviețuit.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Putin a "anexat" miercuri centrala nucleară Zaporojie

Situat nu departe de linia frontului, centrul administrativ al regiunii Zaporojie se află încă sub control ucrainean, spre deosebire de centrala atomo-electrică omonimă, controlată militar de Moscova și care a fost trecută, miercuri, prin decret semnat de Vladimir Putin, în proprietatea Federației Ruse.

Tot miercuri, Putin a semnat documentele privind anexarea ilegală a regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, finalizând ultimul pas al acestui rapt teritorial.

Moscova deține doar control parțial asupra teritoriilor ucrainene anexate.

În regiunea Zaporojie, ceva mai mult de 70% din teritoriu se află sub ocupație rusă.

Șeful AIEA vine la Kiev

Șeful Agenției de supraveghere nucleară a Națiunilor Unite era așteptat, joi, la Kiev pentru a discuta despre crearea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare Zaporojie, trecută miercuri de președintele rus Vladimir Putin în proprietatea Federației Ruse

Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), "va purta în cel mai scurt timp posibil discuții care vizează acordul și implementarea unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare în jurul ZNPP (centrala nucleară Zaporojie)", se spune  într-un comunicat al instituției.

Potrivit sursei citate, șeful AIEA va vizita și Rusia.

"Necesitatea unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare în jurul centralei nucleare este acum mai urgentă ca niciodată", a scris Grossi pe Twitter, în contextul decretului semnat de Putin.

Complexul atomo-electric din regiunea de sud-est a Ucrainei este cel mare de acest tip din Europa și este controlat de forțele ruse de mai bine de șapte luni.

Instalațiile sunt însă operate de personal ucrainean.

×
Subiecte în articol: Zaporojie rachete Oleg Staruh Rafael Grossi
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close