Antena 3 CNN Life Peste 400 de monede de argint, din secolul al XVI-lea, descoperite pe câmp, în Timiș, cu un detector de metale

Peste 400 de monede de argint, din secolul al XVI-lea, descoperite pe câmp, în Timiș, cu un detector de metale

Un tezaur impresionant a fost descoperit în comuna Găvojdia din Județul Timiș. Este vorba despre peste 400 de monede de argint găsite pe un câmp, cu detectorul de metale.

Peste 400 de monede de argint, din secolul al XVI-lea, descoperite pe câmp, în Timiș, cu un detector de metale
Sursa foto: Tion.ro
de Mia Lungu    |    17 Mai 2022   •   11:26

Banii datează din secolul al XVI-lea, fiind regăsite "monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia"

„Tezaurul monetar medieval târziu de la Găvojdia reprezintă o descoperire deosebită. El este compus din 429 de piese de argint: denari ungurești și groși polonezi, fiind vorba deci de monede de schimb. Pe baza primelor observații, el datează în secolul al XVI-lea, fiind regăsite monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia.

Stabilirea exactă a tipurilor monetare, a valorii acestora în timpul circulației lor, precum și a momentului îngropării tezaurului va fi posibilă doar după curățarea pieselor de către restauratori și în urma consultării cu un expert în numismatică.

În orice caz, acesta se leagă de luptele antiotomane și de cucerirea otomană a regiunii și este posibil ca tezaurul să fi fost îngropat în perioada războiului de 15 ani, la o distanță nu prea mare de cetatea Jdioara”, declară Zsuzsanna Kopeczny, muzeograf la Muzeul Național al Banatului, potrivit Tion.ro.

Ultimul tezaur asemănător descoperit este cel de la Timișoara din 2006, compus din 416 de denari. Tezaurul de la Găvojdia are însă o valoare mai ridicată, datorită prezenței monedelor de schimb poloneze.

În momentul de față, monedele se află la Muzeul Național al Banatului, unde un specialist în numismatică se ocupă de cercetarea și datarea lor exactă..

×
Subiecte în articol: monede de argint Timis detector de metale
Parteneri
Scandal maxim pe net: Decât cu popa în Rai, mai bine cu pisicile în Iad
x close