Antena 3 CNN Life Coronavirusul a ajuns pe Everest. Și a fost dat jos cu elicopterul

Coronavirusul a ajuns pe Everest. Și a fost dat jos cu elicopterul

Un alpinist norvegian a fost diagnosticat cu Covid-19 pe "acoperişul lumii". L-au coborât cu elicopterul după ce s-a simțit rău.

Coronavirusul a ajuns pe Everest. Și a fost dat jos cu elicopterul
Sursa foto: hepta Hepta
de Alexandra Ionescu    |    23 Apr 2021   •   23:19

În urma unui sezon 2020 afectat de pandemie, care a devastat industria turismului, Nepalul a relaxat recent regulile de carantină pentru vizitatori, în speranţa de a-i întâmpina din nou pe alpinişti pentru sezonul care începe.

"Diagnosticul meu este COVID-19", a declarat Erlend Ness pentru AFP într-un mesaj pe Facebook. "Sunt bine. Spitalul are grijă de mine", a precizat el.

Tot pe pagina sa de Facebook, alpinistul a distribuit fotografii ale taberei de bază de pe Everest, situată la 5.364 de metri deasupra nivelului mării, şi videoclipuri cu evacuarea sa pe 15 aprilie cu elicopterul.

"După trei zile acolo sus, cu medicamente şi aport de oxigen, am fost evacuat cu elicopterul către Kathmandu", a explicat Ness într-un mesaj care însoţeşte o fotografie cu el pe patul de spital.

Televiziunea norvegiană NRK, care l-a intervievat, a declarat că şi un şerpaş din grupul său a fost testat pozitiv.

"Sper că niciunul dintre cei aflaţi în zonele montane înalte nu se va infecta cu coronavirus. Este imposibil să evacuezi oamenii cu elicopterul atunci când se află la peste 8.000 de metri înălţime", a declarat Erlend Ness la NRK.

Mai multe persoane testate pozitiv pe Everest

De asemenea, un spital din Kathmandu a precizat că a primit mai multe persoane testate pozitiv evacuate de pe Everest, fără a specifica numărul.

"Nu pot oferi detalii, însă unele persoane evacuate de pe Everest sunt pozitive", a declarat Prativa Pandey, directorul medical al spitalului CIWEC din Kathmandu.

Norvegianul nu este sigur unde s-ar fi putut infecta cu virusul, însă crede că l-a luat în timp ce se afla într-una din casele de pe valea Khumbu. Ness a declarat pentru BBC că ar fi putut „face mai mult” pentru a se proteja.

Sute de alpiniști străini sunt așteptați să încerce ascensiunea în acest sezon de primăvară, care a început în aprilie, după ce escaladările au fost oprite din cauza pandemiei.

×
Subiecte în articol: everest alpinist COVID-19 pandemie coronavirus
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close