Antena 3 CNN Life Aspecte importante atunci când alegi un scaun dentar

Aspecte importante atunci când alegi un scaun dentar

Scaunele speciale din cabinetele stomatologice sunt echipamentulul principal și, în același timp, o investiție importantă, astfel că alegerea celui care să răspundă cel mai bine la nevoile și stilul de lucru al medicului se cere cântărită cu mare atenție.

Aspecte importante atunci când alegi un scaun dentar
Sursa foto: Shutterstock.com
de Georgiana Adam    |    28 Sep 2022   •   12:06

De performanțele și forma scaunului depind procedura medicală și eficiența tratamentului oral, dar și confortul pacientului. Iată o serie de factori cheie care trebuie luați în considerare pentru a atinge aceste deziderate.

Impactul asupra pacientului

Estetica și stilul sunt factori importanți atunci când alegi un model sau altul de scaun pentru tratamente dentare. Fotoliul stomatologic are un impact major asupra pacientului, fiind piesa centrală a oricărui cabinet. Indiferent de specialitate sau tipul tratamentului, scaunul poate ușura și crește calitatea actului medical.

Designul și funcționalitatea scaunelor, uneori chiar și culoarea sunt în măsură să determine o puternică impresie pozitivă asupra medicului și cabinetul acestuia. Un sistem complex, modern de unituri stomatologice poate aduce calitate actului medical, prestanță și, nu în ultimul rând, va contribui la succesul profesional al medicului, sporind încrederea pacientului.

Medic dreptaci sau stângaci

În mod cert, există mai mulți medici stomatologi care folosesc mâna dreaptă în timpul actului medical. Cu toate acestea, scaunele stomatologice sunt astfel concepute încât să răspundă cerințelor tuturor, stângaci sau dreptaci.

Versatilitatea fotoliilor destinate cabinetelor dentare este principala lor caracteristică, fiind echipate cu corpuri de iluminat și instrumentar fix care poate fi personalizat cu ușurință printr-o adaptare ușoară sau prin translatarea fiabilă a instrumentarului dintr-o parte în alta, astfel încât va servi la fel de eficient și stomatologilor dreptaci, dar și celor stângaci.

Personalizare ușoară

Indiferent de caracteristicile modelului de unit ales, acesta poate fi personalizat din punctul de vedere al instrumentarului și accesoriilor, dar și din punct de vedere estetic, pentru a fi în acord cu restul elementelor din cabinetul stomatologic.

Pentru că aspectul fotoliului stomatologic este esențial, dar și pentru că prin utilizare și dezinfectare repetată pot apărea urme de uzură sau decolorare a tapițeriei, aceste elemente pot fi ușor și convenabil schimbate.

Un alt aspect important de care merită a se ține seama atunci când se optează pentru un model sau altul de scaun dentar este posibilitatea de a adăuga instrumentar și accesorii, în funcție de tipul lucrărilor dentare executate.

Fiabilitate

Scaunele dentare au diferite forme, dimensiuni și caracteristici, dar principala lor caracteristică este fiabilitatea. Orice unit stomatologic ar trebui să funcționeze perfect timp de cel puțin 10 ani. Evident că reviziile și operațiile de întreținere trebuie respectate pentru că acestea nu doar că vor face scaunul să „lucreze” perfect, dar vor prelungi și durata de viață a acestuia și vor contribui la performanțele medicului.

Tocmai pentru că este o investiție importantă, în momentul în care ați ales un anume model, este utilă citirea recenziilor și consultarea colegilor de breaslă pentru a afla opiniile și impresiile lor. La fel de utilă poate să fie și consilierea unui expert care poate face o prezentare amănunțită a performanțelor, facilităților și a modului în care funcționează un unit pentru un cabinet stomatologic.

Ergonomie

Acest capitol se referă atât la performanțele tehnice ale instrumentarului asociat unitului, dar și la dimensiunile și funcționalitățile suplimentare ale acestuia.

Scaunele dentare stomatologice trebuie să faciliteze munca medicului, dar să permită un acces ușor la instrumentar, la comenzile digitale, o poziționare ușoară, dar foarte precisă a sursei de lumină și a scaunului pentru o poziție confortabilă a pacientului. Un fotoliu bun trebuie să permită medicului să stea aproape de pacient, menținând în același timp o postură bună atât pe taburet, cât și în picioare. Doar așa vor putea fi efectuate procedurile dentare eficient.

Pentru un cabinet bine dotat și funcțional, alături de „piesa de rezistență”, sunt necesare și elemente de mobilier specifice, un taburet pentru medic (cu spătar mic sau fără), precum și tot setul necesar de instrumente și aparate specifice unui cabinet stomatologic de succes.

×
Subiecte în articol: advertorial scaun dentar
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close