Antena 3 CNN Life Atenție mare la acest lapte din comerț! Vă poate contamina cu o infecție super rezistentă la antibiotice

Atenție mare la acest lapte din comerț! Vă poate contamina cu o infecție super rezistentă la antibiotice

Atenție mare la laptele ținut la temperatura camerei - poate deveni periculos dacă este nepasteurizat sau crud poate, deoarece conține gene rezistente la antimicrobiene, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California. Cercetătorii au descoperit că bacteriile care au gene rezistente la antimicrobiene le pot transfera către alte bacterii, răspândind astfel rezistența cand sunt consumate.

Atenție mare la acest lapte din comerț! Vă poate contamina cu o infecție super rezistentă la antibiotice
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    07 Iul 2020   •   19:40

Autorii studiului, publicat în revista Microbiom, spun că oamenii ar trebui să păstreze laptele crud, nepasteurizat, la frigider, pentru a reduce riscul de a dezvolta bacterii cu gene rezistente la antibiotice. Potrivit estimărilor,  3% dintre americani consumă lapte nepasteurizat sau crud, care nu a fost încălzit pentru a ucide agenții patogeni și pentru a prelungi perioada de valabilitate.

Super-bacteriile, vinovate de zeci de mii de decese în fiecare an

De asemenea, laptele crud este adesea oferit consumatorilor ca fiind bogat în probiotice sau bacterii sănătoase, în comparație cu laptele pasteurizat. Însă, cercetătorii UC Davis contrazic acest lucru și subliniază că laptele crud nu ar trebui lăsat sub nicio formă la temperatura camerei din cauză că va creea gene mai rezistente la antimicrobiene decât laptele pasteurizat.

În fiecare an, aproape 3 milioane de oameni dezvoltă o infecție rezistentă la antibioticedin cauza „super-bacteriilor” și mai mult de 35.000 de oameni mor, potrvit specialiștilor.

Avertismentul specialiștilor: mare atenție cu ce combinați laptele!

Anumite combinații ne pot crea probleme mari. Una dintre aceste combinații e cea dintre lapte și carne, spre exemplu atunci când mâncăm piure gătit cu lapte alături de o friptură. În acest caz alimentele nu se digeră bine și apar anumite toxine periculoase.

Laptele nu ar trebui combinat nici cu fructe. Mulți oameni iubesc smoothie-urile, însă acestea nu sunt atât de sănătoase tocmai din cauza combinației dintre lapte și fructe. Bananele, căpșunele și citricele au la bază acele proteine și vitamine ce se regăsesc și în compoziția laptelui, iar acest lucru poate provoca un dezechilibru la nivelul florei intestinale. Acest dezechilibru poate afecta și sistemul imunitar al unei persoane

Atenție și la combinația laptelui cu sare. Și ea poate fi un pericol pentru sănătate, iar afecțiunile astfel provicate pot afecta persoana pe termen lung.

 

×
Subiecte în articol: lapte
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close