Antena 3 CNN Life Un băiețel de șapte ani din Iași este cel mai bun jucător de șah din lume la categoria lui

Un băiețel de șapte ani din Iași este cel mai bun jucător de șah din lume la categoria lui

Un copil de numai 7 ani este campion mondial la șah la categoria sa de vârstă. Băiețelul a reușit performanță de a obține locul 1 la un concurs internațional și acum duce numele țării noastre mai departe.

Un băiețel de șapte ani din Iași este cel mai bun jucător de șah din lume la categoria lui
Sursa foto: Facebook/ Chess on-line
de Mia Lungu    |    19 Feb 2021   •   23:32

A început să joace șah încă de la vârstă de 4 ani fiind învățat de către bunicul lui. În familia puștiului acest sport se practică din totdeauna. Acesta a participat la competiții în țară cât și în străinătate și de fiecare dată să întors victorios.

Băiețelul a reușit performanță de a obține locul 1 la un concurs internațional și acum duce numele țării noastre mai departe. Nicolas este din Iași și joacă șah de aproape 2 ani de zile. Iubește matematica și joacă și fotbal. 

Iustin-Nicolas Cazacu abia a împlinit vârstă de 7 ani. Este campion mondial la șah, premiu obținut la competiția recent derulată la Bușteni, În Brașov, acolo unde s-au duelat sute de copii din întreagă lume. Ieșeanul nostru a obținut cel mai bun scor la categoria lui de vârstă. 

Părinții spun că băiețelul a "furat" meserie de la bunicul și de la tatăl lui. Acum, Nicolas se antrenează zilnic 2 ore, după ce iese de la școală. Cele mai multe partide de șah le joacă cu sora mai mare, Sofia, și ea pasionată de strategia de pe tablă de șah.

"Ne-am dat seama că are ceva deosebit”

”Rapiditatea cu care Nicolas a învăţat despre piesele de şah, despre modul în care trebuie să joace pentru a obţine victorie, ne-a făcut să ne dăm seama că pentru el, acest sport înseamnă mai mult decât o pasiune trecătoare, ne-am dat seama că are ceva deosebit.”, povesteşte Nicu-Eduard Cazacu, tatăl lui Nicolas, potrivit Adevarul.

Primele competiţii la care a participat micul geniu au fost pe plan local, începând cu vârsta de 5 ani. Atunci, el a câştigat doar locul 1 la categoria sa de vârstă, iar în luna decembrie 2020, a participat la primul concurs Internaţional de juniori - ”Cupa dulce”, alături de peste 200 de sportivi din cinci ţări; şi aici, Nicolas s-a clasat primul, la categoria sa de vârstă. 

Pentru că a observat că ieşeanul nu avea concurenţă la grupa de juniori, antrenorul său, Vlad Ungureanu, a luat decizia de a-l trimite în ”luptă” la concursurile de seniori. Prima competiţie a fost la începutul acestui an, la Cupa Unirii, desfăşurată la Poiana Ţapului.

Aici, Nicolas a fost cel mai tânăr participant din competiţie şi a obţinut victorii imense, împotriva unor jucători cu experienţă, care ocupă locuri în prima parte a clasamentului internaţional. 

Sunt mândru de realizările lui Nicolas, cu atât mai mult cu cât ştiu că în spatele lor stau multe ore de muncă şi perseverenţă.”, a mai spus, pentru ”Adevărul”, tatăl lui Nicolas.

×
Subiecte în articol: baietel Iași cel mai bun jucător sah
Parteneri
Gestul șocant făcut ucigașul Mirelei. S-a întâlnit cu sora ei
x close