Un băiețel de șapte ani din Iași este cel mai bun jucător de șah din lume la categoria lui

de Mia Lungu    |    19 Feb 2021   •   23:32
Un băiețel de șapte ani din Iași este cel mai bun jucător de șah din lume la categoria lui Facebook/ Chess on-line

Un copil de numai 7 ani este campion mondial la șah la categoria sa de vârstă. Băiețelul a reușit performanță de a obține locul 1 la un concurs internațional și acum duce numele țării noastre mai departe.

A început să joace șah încă de la vârstă de 4 ani fiind învățat de către bunicul lui. În familia puștiului acest sport se practică din totdeauna. Acesta a participat la competiții în țară cât și în străinătate și de fiecare dată să întors victorios.

Băiețelul a reușit performanță de a obține locul 1 la un concurs internațional și acum duce numele țării noastre mai departe. Nicolas este din Iași și joacă șah de aproape 2 ani de zile. Iubește matematica și joacă și fotbal. 

Iustin-Nicolas Cazacu abia a împlinit vârstă de 7 ani. Este campion mondial la șah, premiu obținut la competiția recent derulată la Bușteni, În Brașov, acolo unde s-au duelat sute de copii din întreagă lume. Ieșeanul nostru a obținut cel mai bun scor la categoria lui de vârstă. 

Părinții spun că băiețelul a "furat" meserie de la bunicul și de la tatăl lui. Acum, Nicolas se antrenează zilnic 2 ore, după ce iese de la școală. Cele mai multe partide de șah le joacă cu sora mai mare, Sofia, și ea pasionată de strategia de pe tablă de șah.

"Ne-am dat seama că are ceva deosebit”

”Rapiditatea cu care Nicolas a învăţat despre piesele de şah, despre modul în care trebuie să joace pentru a obţine victorie, ne-a făcut să ne dăm seama că pentru el, acest sport înseamnă mai mult decât o pasiune trecătoare, ne-am dat seama că are ceva deosebit.”, povesteşte Nicu-Eduard Cazacu, tatăl lui Nicolas, potrivit Adevarul.

Primele competiţii la care a participat micul geniu au fost pe plan local, începând cu vârsta de 5 ani. Atunci, el a câştigat doar locul 1 la categoria sa de vârstă, iar în luna decembrie 2020, a participat la primul concurs Internaţional de juniori - ”Cupa dulce”, alături de peste 200 de sportivi din cinci ţări; şi aici, Nicolas s-a clasat primul, la categoria sa de vârstă. 

Pentru că a observat că ieşeanul nu avea concurenţă la grupa de juniori, antrenorul său, Vlad Ungureanu, a luat decizia de a-l trimite în ”luptă” la concursurile de seniori. Prima competiţie a fost la începutul acestui an, la Cupa Unirii, desfăşurată la Poiana Ţapului.

Aici, Nicolas a fost cel mai tânăr participant din competiţie şi a obţinut victorii imense, împotriva unor jucători cu experienţă, care ocupă locuri în prima parte a clasamentului internaţional. 

Sunt mândru de realizările lui Nicolas, cu atât mai mult cu cât ştiu că în spatele lor stau multe ore de muncă şi perseverenţă.”, a mai spus, pentru ”Adevărul”, tatăl lui Nicolas.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close