Antena 3 CNN Life Cafeaua a ajuns la cel mai mare preț din ultimii patru ani și se va scumpi cu încă 15%

Cafeaua a ajuns la cel mai mare preț din ultimii patru ani și se va scumpi cu încă 15%

Cafeaua a ajuns deja la cel mai mare preț din ultimii 4 ani. Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, a avut parte de o seceta severă care a afectat producția de anul acesta. Mai mult, și pandemia își spune cuvântul pe acest plan. Cafeaua din Vietnam nu a mai putut fi exportată din cauza restricțiilor.

Cafeaua a ajuns la cel mai mare preț din ultimii patru ani și se va scumpi cu încă 15%
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    01 Sep 2021   •   20:06

Preţul boabelor de cafea a crescut în ultimii 3 ani cu aproximativ 20%, iar în următoarea perioadă se aşteaptă o scumpire cu încă 15 procente. Acum, a ajuns la cel mai mare preţ din ultimii 4 ani. Asta pentru ca recolta din Brazilia va fi una extrem de săracă din cauza secetei şi a îngheţului din iarnă care a lovit emisfera sudică.

Şi restricţiile pandemie îşi vor spune cuvântul. Numărul mare de cazuri de infectări cu varianta Delta, a impus intrarea în lockdown a Vietnamului, al doilea cel mai mare producator de cafea din lume. Astfel, importurile au fost oprite. Cei care comercializează cafeaua au sperat că pot folosi alt soi de cafea pentru a evita scumpirile însă, preţul la bursă s-a majorat deja.

Momentan, procesatorii de cafea suportă ei costurile, însă dacă la bursă cafeaua va crește prea mult, cel mai probabil o parte din costuri se vor reflecta în prețul plătit de consumatorul final. Asta mai ales pentru sortimentele de robusta, sau combinațiile cu aceasta.

Alexandru Balan, are o afacere în Suceava de vânzare de cafea, dar și de prăjit cafeaua pentru alte firme. Ne-a mărturisit că în principal el folosește cafea de specialitate, Arabica, iar varietatea Robusta mai puțin. Însă majoritatea cafenelelor, care comercializară așa-zisele specialități italiene, dar și consumatorii casnici, consumă Robusta sau combinații de Arabica cu Robusta.

Odată cu creșterea prețurilor, chiar dacă Arabica nu este cultivată decât în mică măsură în Brazilia, este afectat și sortimentul acesta, cafeaua având un preț în creștere la bursă.

Cafeaua este o băutură îndrăgită de români și consumată în cantități mari. În medie, preţul unei cafele, băută în oraş, este între 5-7 lei şi poate ajunge chiar la 20 de lei.

×
Subiecte în articol: cafeaua pret scumpește
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close