x close

Când este Ignatul. Ce trebuie să faci în acea zi, ca să fii ferit de boli

de M.Z.    |    19 Dec 2018   •   18:37
Când este Ignatul. Ce trebuie să faci în acea zi, ca să fii ferit de boli  418 Foto: pixabay.com

Ziua de 20 decembrie este cunoscută sub numele "Ignatul porcilor", când mulţi români, mai ales din mediul rural, conform unei vechi tradiţii, sacrifică porcul pentru masa de Crăciun şi celelalte sărbători care urmează până la Sfântul Ion. 

Din bătrâni se spune că sacrificarea porcului trebuie să aibă loc în ziua destinată Ignatului - pe 20 decembrie. Când acest obicei nu este respectat, animalul începe să slăbească și se îmbolnăvește, potrivit realitatea.net.

În ziua de Ignat, gospodina se scoală de dimineaţă şi începe pregătirile pentru sacrificarea porcului. Mai întâi, gospodina purifică locul unde are loc sacrificarea porcului prin tămâierea și prin stropirea acelui spațiu cu apă neîncepută. De asemenea, sacrificarea porcului se împlinește în anumite ore ale zilei: după răsăritul soarelui sau înainte de apus, atunci când soarele străluceşte pe cer.

În tradiţia populară se crede că oamenii trebuie vadă sânge în ziua de Ignat; în acest fel, participanții la ritual vor fi feriţi de boli în Noul An.
 

Citeşte mai multe despre:

porc
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati