Antena 3 CNN Life Când trebuie să schimbi centrala termică

Când trebuie să schimbi centrala termică

Centrala termica pe gaz este principala modalitate prin care foarte mulți români își încălzesc locuințele.

Când trebuie să schimbi centrala termică
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Sep 2022   •   10:12

Producătorii de centrale termice țin pasul cu noile inovații în tehnologie și echipează centralele termice cu funcții de control îmbunătățite și piese care să ajute la funcționarea mai eficientă cu un consum de gaz cât mai mic.

Prompt Service Clima se ocupă cu vânzarea, instalarea și mentenanța echipamentelor de încălzire, încă din 1994 iar în acest articol vei afla când e necesar să îți înlocuiești centrala termică, care este procedura și ce sfaturi dau instalatorii cu privire la alegerea centralei.

Semne că centrala ta nu mai este eficientă.

Durata medie de viață a unei centrale pe gaz este de 10 ani însă problemele pot apărea mai devreme și pot fi costisitoare, în funcție de componenta ce trebuie înlocuită. Dacă centrala pe care o deții necesită reparații dese ia în calcul schimbarea acesteia.

Zgomotele puternice în timpul funcționării centralei sunt alt semn că aceasta nu funcționează corect și starea acesteia se înrăutățește.

Consumul crescut de gaz poate fi un semn că centrala ta nu funcționează corect. Facturile la gaz pot crește din cauza arderii incorecte din centrala termică iar aceasta nu o să mai încălzească locuința eficient.

Costurile și timpul pierdut pentru mentenanța echipamentelor de încălzire vechi pot depăși prețul unei centrale noi iar randamentul pe care îl oferă o centrala în condensare este net superior performanțelor unei centrale clasice care și-au depășit termenul de garanție.

Ce sfaturi ne dau instalatorii cu privire la centralele pe gaz.

Raportul calitate preț este un factor important oricărui produs, însă, la centralele pe gaz ieftin nu înseamnă mereu și calitativ. Primul criteriu după care ne ghidăm trebuie să fie dimensionarea corespunzătoare a capacității centralei în funcție de suprafața locuinței, numărul de calorifere și cantitatea de apă caldă necesară. În magazinul online Prompt Service poți selecta centrala termică în funcție de suprafața locuinței.

Eficiența și randamentul centralei este important atât pentru confortul oferit cât și pentru consumul de gaz. Ne dorim facturi cât mai mici dar și confort, de aceea instalatorii recomandă noile centrale în condensare care mențin funcționarea constantă cu o eficiență de până la 90 % față de 70 % pentru centralele vechi.

Piesele de calitate îți asigură o funcționare fără griji pe parcursul anilor, instalatorii optează pentru centrale cu schimbător de căldură din inox, o clasă ecologică bună și o clasă energetică ridicată (A sau A+). În funcție de preferințe se poate opta pentru tehnologii în plus (ex. control wi-fi) sau puteți alege o centrala cu interfață clasică, ușor de folosit.

Care este procedura de înlocuire a centralei termice.

Dacă te-ai hotărât să înlocuiești centrala veche cu una nouă procedura este simplă apelând la profesioniști. Echipa Prompt Service Clima îți stă la dispoziție cu asistență în alegerea centralei ideale pentru tine, în funcție de necesități, suprafața locuinței, apă caldă menajeră etc.

Schimbarea centralei termice trebuie să se efectueze de către o firmă autorizată de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR). La achiziție vei primi factura, certificatul de garanție și manualul de instrucțiuni. Poți monta centrala nouă pe vechea instalație, aceasta poate necesita mici modificări în funcție de tipurile de racorduri, aici vei discuta cu instalatorul la fața locului.

În timpul montajului încălzirea și apa caldă sunt oprite însă nu pe o durată mare, montajul se poate face într-o zi sau chiar câteva ore în funcție de capacitate și locuință. Instalatorul va conecta centrala la țevile de apă iar la final urmează punerea în funcțiune (Pif) și reglajele termostatului și ale caloriferelor.

Foarte important.

Pentru o funcționare perfectă a instalației și pentru obținerea garanției majoritatea producătorilor de centrale recomandă un stabilizator de tensiune care protejează centrala împotriva fluctuațiilor de tensiune din rețeaua, filtre de siguranță precum filtrul anti-magnetită iar pentru controlul temperaturii veți avea nevoie de un termostat pentru centrala termică.

Găsiți toate acestea la un loc în magazinul online Prompt Service unde puteți comand atât centrala cât și celelalte componente (stabilizator de tensiune sau termostat) dar și servicii pentru montaj și reparații ale centralelor termice, în București, Ilfov și Prahova.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Ion Iliescu, mesaj surpriză pe blogul personal
x close