Antena 3 CNN Life Ce alimente trebuie să mâncăm pentru a nu ajunge la anemie: ”Evitați așa ceva!”

Ce alimente trebuie să mâncăm pentru a nu ajunge la anemie: ”Evitați așa ceva!”

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 11:00 20 Aug 2020 Modificat la 11:00 20 Aug 2020
Ce alimente trebuie să mâncăm pentru a nu ajunge la anemie: ”Evitați așa ceva!”
Sursa foto: Pixabay

Hematologul Daniela Georgescu recomandă să avem o alimentaţie echilibrată şi bogată în fructe şi legume.

''Anemia o diagnosticăm atunci când valoarea hemoglobinei din sângele nostru scade sub valorile acceptate ca şi normale, respectiv 13 grame la decilitru pentru bărbat şi 12 pentru femei. Evident că există şi variaţiile  legate de grupa de vârstă. La vârstnici se poate accepta chiar şi 11 grame la valoare normală minimă pentru valoarea hemoglobinei din sângele perifieric. În momentul în care în sângele nostru globulele roşii sunt mai puţine sau afectate şi nu îşi fac treaba lor, aceea de a transporta oxigen şi a asigura oxigenarea tuturor ţesuturilor din organismul nostru, anemia începe şi se manifestă.

Simptomele anemiei sunt în mare parte legate şi de modul în care aceasta se instalează, pentru că dacă vorbim de o anemie instalată într-o perioadă scurtă de timp, de exemplu o hemoragie masivă care duce la anemia severă a unui pacient, atunci organismul nu are timpul necesa să pună în funcţiune mecanismele compensatorii şi atunci manifestările anemiei în acest caz sunt brutale.

De la oboseală extremă, astenie, până la posibilitatea de a te ţine pe picioare, paloarea extraordinară (...) De multe ori, anemia care se instalează cronic o regăsim nu atât simptomatic, mai ales în momentul în care ne facem analizele pentru alte boli. Cel mai bine este să avem într-adevăr prevenţia şi a ne face măcar un set de analize simple.

Descoperirea cauzei unei a anemii pleacă de la o simplă hemoleucogramă, care este o evaluare de sânge uzuală

Un regim alimentar variat este cel mai important. De evitat posturile prelungite.

Deficitul de fier este unul dintre cele mai frecvente cauze ale anemiei la persoanele active.

O alimentaţie bogată în legume, fructe, legume verzi, fructe bogate în vitamina C care ajută la absorţia fierului sunt indicate şi este de preferat să nu le evităm

O anemie poate să ducă la tulburări de ritm, la agravarea insuficienţei cardiace şi la bolicardiovasculare. Anemia poate să fie semnul altor boli mult mai grave, cum ar fi manifestările de tub digestiv'', a spus hematologul Daniela Georgescu, care a spus că anemia poate fi ţinută sub control.
 

 

×
x close