Antena 3 CNN Life Ce culoare e mai bine să porți pe caniculă? Răspunsul unui om de știință te va surprinde

Ce culoare e mai bine să porți pe caniculă? Răspunsul unui om de știință te va surprinde

Hainele albe te feresc de căldură. Sigur ai auzit și tu asta, însă nu știi dacă este adevărat sau doar un mit. Rhett Allain, doctor, profesor de fizică la Southeastern Louisiana University și autorul revistei Wired Dot Physics, a oferit răspunsul. 

Ce culoare e mai bine să porți pe caniculă? Răspunsul unui om de știință te va surprinde
Sursa foto: Pixabay.com
23 Iul 2020   •   14:20

Hainele albe alungă căldura? Iată un experiment simplu de încercat: luați o hârtie albă și una neagră și așezați-le în lumina soarelui. Așteptați poate cinci minute, apoi ridicați hârtiile și țineți-le pe obraji (obrajii sunt mai sensibili la temperatură decât mâinile).

”Hârtia neagră s-ar simți mai caldă”, a spus omul de știință. Lumina albă, explică Allain, este o combinație a tuturor culorilor, în timp ce lumina neagră nu are culoare. ”Asta înseamnă că hârtia albă reflectă toată lumina, iar hârtia neagră o absoarbe și se încinge.”

Ar trebui să purtați negru în loc de alb, vara?

Unele cercetări sugerează că îmbrăcămintea neagră ar putea fi răspunsul corect pentru răcoare. De exemplu, cercetările publicate în 1980 au analizat de ce beduinii aleg să poarte haine negre pentru a supraviețui căldurii deșertului.

”Dacă porți haine albe, radiația corpului este reflectată înapoi în corpul tău și te încălzește și mai mult, în timp ce hainele negre nu ar reflecta radiația corpului”, a explicat omul de știință, potrivit realsimple.com.

Dar fizicianul nu susține în totalitate această teorie (iar studiul a concluzionat și altfel: „cantitatea de căldură obținută de un beduin expus în deșertul cald este aceeași, indiferent dacă poartă o haină neagră sau albă”). 

„Cum se simte o persoană în condiții de vreme caldă depinde de multe lucruri: culoarea hainelor, dacă hainele lor sunt strâmte sau largi, cât de respirabilă este țesătura, indiferent dacă există briză, soare sau umbră”, a mai spus profesorul.

Haine albe sau negre? Care e cea mai bună alegere

Purtați ceea ce vă este mai confortabil. Când aveți îndoieli, vizați țesături moi și respirabile (precum bumbacul) și încercați nuanțele mai deschise! Evitați hainele cu broderii și găurele!

Negrul poate amplifica senzația de căldură. Poți purta haine negre după lăsarea întunericului. 

×
Subiecte în articol: haine căldură
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close