Antena 3 CNN Life Ce înseamnă "reziliență". Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Ce înseamnă "reziliență". Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Avem un Plan Național de Redresare și Reziliență. Iar acum avem și un Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență. În română și-a făcut loc, treptat, acest cuvânt, cu un sens nou.

Ce înseamnă "reziliență". Pe cuvânt, cu Ana Iorga
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    01 Iun 2021   •   10:52

Dacă ne uităm în DEX, descoperim să este un termen tehnic. Nu are sensul pe care îl știm în limba actuală. Doar în româna din ultimii ani, a dezvoltat un sens nou: revenire, redresare, capacitate de adaptare după un șoc sau după o traumă.

Planul Național de Redresare și Reziliența conține măsuri economice, iar sensul lui "reziliență" este, aici, revenire, refacere.

REZILIÉNȚĂ s. f. Mărime caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc, egală cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat pentru ruperea la încovoiere, prin șoc, a unei epruvete și valoarea inițială a ariei secțiunii transversale în care s-a produs ruperea respectivă. [Pr.: -li-en-] – Din fr. résilience.

Din fr. résilience, engl. resilience. Capacitatea unui corp de a reveni la forma și dimensiunea inițială după deformare. 2. Capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (emoțional, economic șamd). 

 

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close