Antena 3 CNN Life Ce înseamnă Valentine's Day: Cum a apărut și ce semnifică Ziua Îndrăgostiților

Ce înseamnă Valentine's Day: Cum a apărut și ce semnifică Ziua Îndrăgostiților

Ziua Îndrăgostiților se celebrează în fiecare an pe 14 februarie. În Statele Unite, Anglia și în multe alte locuri din lume, inclusiv în Romania, îndragostiții își dăruiesc bomboane, flori și cadouri, totul în numele Sfântului Valentin.

Ce înseamnă Valentine's Day: Cum a apărut și ce semnifică Ziua Îndrăgostiților
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    12 Feb 2021   •   14:36

Cine este acest sfânt misterios și de unde au provenit aceste tradiții? Istoria Zilei Îndrăgostiților se întinde de-a lungul secolelor, de la vechiul ritual roman al Lupercaliei, care prevestea primăvara, la obiceiul de dărui o felicitare persoanei iubite, în Anglia victoriană, și până în zilele noastre.

Istoria Zilei Îndrăgostiților - și povestea Sfântului care o patronează - este învăluită în mister. Februarie a fost de mult sărbătorită ca o lună a dragostei, iar Ziua Sfântului Valentin, așa cum o cunoaștem astăzi, conține vestigii atât ale tradiției creștine, cât și ale vechilor credințe romane.

Sfântul Valentin din Terni a fost un medic și preot creștin care îi căsătorea pe tinerii îndrăgostiți. El a încercat să îl convertească la creștinism pe împăratul roman Claudius al II-lea, însă acesta l-a condamnat la moarte. Martirul a fost bătut cu pietre și apoi decapitat, în anul 269.

În timpul petrecut în închisoare s-a îndrăgostit de fiica oarba a judecătorului său, căreia îi trimitea scrisori semnate cu „Al tău, Valentin”, iar după moarte a făcut o minune redându-i vederea.

Așa a ajuns Valentin să fie patronul iubirii, al tinerilor și al căsătoriei, dar și al ciumei, epilepsiei și apicultorilor.

Data de 14 februarie a fost aleasă de Papa Gelasius I, în anul 496

Data de 14 februarie a fost aleasă de Papa Gelasius I, în 496, cu scopul de a creștiniza o sărbătoare păgână a fertilității și purificării, numita Lupercalia.

În Evul Mediu, în Franța și Anglia se credea în mod obișnuit că 14 februarie a fost începutul sezonului de împerechere a păsărilor, ceea ce s-a adăugat la ideea că ziua din mijlocul lunii ar trebui să fie o zi pentru dragoste.

Poetul englez Geoffrey Chaucer a fost primul care a înregistrat Ziua Sfântului Valentin ca o zi de sărbătoare romantică în poezia sa din 1375 „The Parliament of fowls"

Urările de Valentine's erau populare încă din Evul Mediu, deși felicitările scrise au început să apară abia după anul 1400.

Cea mai veche scrisoare de Valentine's, care există încă astăzi, a fost o poezie scrisă în 1415 de Charles, ducele de Orleans, soției sale, în timp ce a fost închis în Turnul Londrei în urma capturării sale la bătălia de la Agincourt. (Felicitarea face acum parte din colecția de manuscrise a Bibliotecii Britanice din Londra, Anglia.)

Câțiva ani mai târziu, se crede că regele Henry al V-lea a angajat un scriitor pe nume John Lydgate pentru a compune o notă de Valentine's Day către femeia pe care o iubea, Ecaterina de Valois.

Valentine's Day. Ce cadouri să faci de Ziua Îndrăgostiților persoanei iubite

Iată o listă cu cele mai inspirate cadouri pe care să le faci persoanei iubite de Valentine's Day sau Ziua Îndrăgostiților. 

O cină romantică sau un film de Valentine's Day

Un film romantic sau cina romantică este un prilej excelent de a petrece Valentine's Day în compania persoanei iubire. Cu acest prilej, îndrăgostiții se pot regăsi și pot petrece momente unice unul în compania celuilalt. 

Un masaj relaxant

De asemenea, un mesaj relaxant poate fi o idee de cadou excelentă. Nu doar că persoana iubită se va simți importantă, dar e și un mod de a scăpa de stres. 

Un cadou original de Valentine's Day

Pentru un dar pe care jumătatea să-l ţină minte toată viața, ar trebui ca îndrăgostiții să meargă pe un cadou original. Multe surprize, un dar făcut chiar de ei.

Dulciurile sau micul dejun la pat

Să nu uităm că într-o zi plină de dulceață, nu pot lipsi dulciurile, mai ales cutiile cu bomboane de ciocolată sau prăjiturile sub formă de inimioare. Să nu uităm că la fel de plăcut ar fi ca micul dejun să fie primit la pat de persoana iubită. 

×
Subiecte în articol: Valentine's Day Ziua Indragostitilor
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close