Antena 3 CNN Life Cel mai bun şi sigur loc din avion, în caz de prăbușire. Nu e rezervat aproape niciodată de către pasageri

Cel mai bun şi sigur loc din avion, în caz de prăbușire. Nu e rezervat aproape niciodată de către pasageri

Cel mai bun şi sigur loc din avion, în caz de prăbușire, nu este rezervat aproape niciodată de către pasageri.

Cel mai bun şi sigur loc din avion, în caz de prăbușire. Nu e rezervat aproape niciodată de către pasageri
Sursa foto: Freepik.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Aug 2023   •   12:00

Doug Drury, profesor de aviație la Universitatea din Queensland, afirmă că cel mai bun și sigur loc pentru un pasager, în avion, în caz de prăbușire, este pe ultimul rând de scaune, pe locul din mijloc, doar dacă există trei scaune unul lângă celălalt.

Expertul citeză un studiu realizat de revista TIME care a adunat informații despre prăbușirile avioanelor pe durata a 35 de ani.

Conform declarațiilor acestuia, pasagerii situați pe scaunul din mijloc, pe rândul din spate, au avut o rată a mortalității de 28%, față de 44% în cazul pasagerilor aflaţi pe scaunele de la mijlocul aeronavelor. 

Locul situat lângă ușă oferă pasagerului o șansă mai mare de supraviețuire, întrucât aceştia pot ieși din aeronavă mai repede, odată ce aceasta a ajuns la sol. Cu toate acestea, ușa de la mijlocul avionului care este situată lângă aripi este greu accesibila, întrucât se produc de cele mai multe ori incendii, din cauza motoarelor şi a combustibilului. În timp ce, ușa din spatele avionului are mai puține șanse de a fi blocată.

Profesorul de aviație mai spune că, în caz de prăbușire, un călător are mai multe șanse de supraviețurire dacă stă într-un scaun situat la mijloc pentru că șocurile sunt diminuate de corpurile celorlalți pasageri aflați fie lângă geam, fie lângă culoar. "În acelaşi timp, dacă eşti în faţa avionului, înseamnă că vei resimţi impactul înaintea celor aflaţi mai în spate", spune expertul, potrivit CNN.

Totodată, expertul în aviaţie spune că, pasagerii dintr-un avion de dimensiuni mari pot avea şanse mai mari de supravieţuire decât cei aflaţi în avioane mai mici. "În general, avioanele mai mari au mai mult material rezistent şi, prin urmare, mai multă putere pentru a rezista la presiuni. Dar acest lucru depinde de severitatea urgenţei".

Avionul, cel mai sigur mijloc de transport

Doug Drury aminteşte că avionul rămâne, cu toate acestea, cel mai sigur mijloc de transport. În anul 2019, din cele aproape 70 de milioane de zboruri efectuate la nivel global s-au soldat cu numai 287 de decese.

Potrivit Consiliului Naţional pentru Siguranţă din SUA, şansele unui pasager de a muri ca urmare a prăbușirii unui avion sunt de una la 205.522.

În comparaţie cu şansele de a muri într-un accident de maşină care sunt de una la 102.

×
Subiecte în articol: avion pasageri Doug Drury
Parteneri
El este următorul sfânt al României, propus pentru canonizare în 2025
x close