Antena 3 CNN Life Cele mai frecvente boli la grădiniță și cum să le previi

Cele mai frecvente boli la grădiniță și cum să le previi

Grădinița este o etapă în care cel mic se dezvoltă atât social, comportamental, cât și cognitiv.

Cele mai frecvente boli la grădiniță și cum să le previi
Sursa foto: Shutterstock.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Sep 2023   •   12:46

 Imunitatea celui mic nu este pe deplin formată la această vârstă, iar timpul petrecut în colectivitatea de copii poate crește riscul apariției diferitelor afecțiuni contagioase.Este important a ști care sunt, pentru a aplica măsurile optime de prevenire a acestora.

Virozele

Virozele reprezintă cele mai răspândite afecțiuni transmise în colectivitate. Acestea sunt cauzate de virusuri, cel mai frecvent virusul gripal sau virusul sincițial respirator. Transmiterea acestora se face prin intermediul picăturilor Flugge, care se răspândesc în aer în timpul strănutului, al tusei sau chiar al vorbirii. Strănutul este asociat aproape întotdeauna cu gestul de a duce mâna la gură, ceea ce face ca particulele virale să se atașeze de piele. Atingerea suprafețelor comune fără spălarea mâinilor anterior reprezintă o altă modalitate de transmitere a virusului.

Infecțiile date de virusuri nu pot fi prevenite în totalitate. Însă, pentru a asigura o protecție imună a celui mic, optează pentru efectuarea vaccinului gripal. De asemenea, învață-l regulile de igienă elementare, precum spălarea mâinilor înainte de a atinge fața sau de a mânca.

Pediculoza

Pediculoza este o boală determinată de paduchi. Aceasta este determinată de un parazit, care se cantonează la nivelul scalpului. Parazitul se hrănește cu sângele de la nivelul scalpului, fenomen care generează prurit (mâncărime). Acest parazit depune ouă la nivelul rădăcinii părului, numiți lindini. Pot fi greu de observat, deoarece culoarea ouălor este similară cu cea a părului.

Prevenirea pediculozei se poate face prin spălarea periodică a hainelor purtate și prin evitarea împrumutării hainelor de la alți copii. De asemenea, verificarea periodică a părului micuțului te poate ajuta să depistezi infestarea încă din stadiile incipiente.

Gastroenteritele

Gastroenterita este o afecțiune de cauză virală care se răspândește prin contactul cu alte persoane infectate. Este caracterizată prin prezența simptomelor digestive, precum: durerea abdominală, starea de greață, vărsăturile, febra, diareea.

Pentru a reduce riscul de apariție a gastroenteritei la copii, este util a-l învăța pe acesta să se spele pe mâini înainte de consumul alimentelor. De asemenea, evită contactul celui mic cu alte persoane cu gastroenterită.

Conjunctivita

Conjunctivita este o afecțiune oculară ce determină iritația ochiului și înroșirea acestuia. Este însoțită de senzația de arsură, prurit (mâncărime), secreție oculară. Poate fi determinată de bacterii, virusuri sau fungi. Indiferent de agentul patogen responsabil de apariția conjunctivitei, aceasta se transmite prin contactul suprafețelor contaminate și atingerea ulterioară a ochilor sau prin contactul cu alte persoane ce au conjunctivită.

Metoda cea mai eficientă pentru reducerea riscului de a contacta conjunctivita este reprezentată de o igienă riguroasă. Pentru a preveni transmiterea infecției și la membrii familiei este important a spăla prosoapele și lenjeria de pat la temperaturi ridicate.

Impetigo

Impetigo sau boala bubelor dulci este o afecțiune contagioasă determinată de Staphylococcus aureus sau de Streptococcus pyogenes de grup A. Transmiterea infecției se face prin contactul cu o persoană infectată sau cu suprafețele contaminate și atingerea feței. Infecția este favorizată de prezența ulcerațiilor tegumentare, care reprezintă o poartă de intrare a bacteriilor.

Simptomele caracteristice sunt reprezentate de apariția veziculelor de culoarea mierii, prurit, stare generală alterată, febră. Boala poate fi prevenită prin izolarea celor infectați și evitarea contactului cu aceștia, dar și prin evitarea utilizării la comun a obiectelor de igienă (prosoape).

Răspândirea afecțiunilor contagioase la grădiniță este destul de frecventă. Copiii nu cunosc și nu aplică principalele reguli de igienă și acesta reprezintă principalul mecanism prin care astfel de boli sunt transmise. Explică-i copilului tău de ce este importantă spălarea mâinilor și care sunt modalitățile corecte prin care se realizează. Încurajează-l să aplice regulile de igienă și recompensează-l de fiecare dată. În acest mod, va deprinde ușor și într-un mod plăcut această abilitate.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close