Antena 3 CNN Life Cum a ajuns un timbru de 1 cent să valoreze 20 de MILIOANE de dolari

Cum a ajuns un timbru de 1 cent să valoreze 20 de MILIOANE de dolari

Cum a ajuns un timbru de 1 cent să valoreze 20 de MILIOANE de dolari
Sursa foto: Foto: state-journal.com
de G.S.    |    15 Feb 2014   •   13:27
Unul dintre cele mai celebre timbre din lume, One-Cent Magenta, emis în fosta colonie britanică Guyana, evaluat la 20 de milioane de dolari, va fi scos la licitaţie pe 17 iunie, la New York, de casa Sotheby's, informează AFP, conform Mediafax.
Este vorba de un timbru de 1 cent emis în Guyana britanică în anul 1856, care nu se mai găseşte în prezent decât într-un singur exemplar. 
Timbrul a stabilit un record de preţ în fiecare dintre cele trei dăţi când a fost scos la licitaţie, au spus specialiştii casei Sotheby's. 
Raritatea şi parcursul său "rocambolesc" fac din el un "obiect magic", mai spune casa de licitaţii. 
La mijlocul secolului al 19-lea, serviciile poştale din Guyana, teritoriu din America de Sud care aparţinea în epocă Coroanei britanice, au apelat la tipografia ziarului local Royal Gazette pentru a imprima un timbru. Din respectiva emisiune de timbre a mai rămas în prezent acest exemplar scos la licitaţie în iunie.
De culoare roşu-violet, timbrul este octogonal şi are imprimat desenul unui vapor, precum şi deviza coloniei, "Damus Petimus Que Vicissim". 
Timbrul One-Cent Magenta a fost "redescoperit" pentru prima oară în 1873, de un tânăr scoţian de 12 ani din Demerara, un sat din Guyana, în documentele aparţinând familiei sale.
După ce a fost vândut pentru un pumn de şilingi de acest elev, timbrul a ajuns în Marea Britanie, în anul 1878. Ulterior a fost cumpărat de contele francez Philippe la Renoti?re von Ferrary, apoi împrumutat unui muzeu din Berlin. 
La sfârşitul Primului Război Mondial, Franţa a recuperat acest timbru ca parte din daunele plătite de germani şi l-a cedat, în 1922, lui Arthur Hind, un magnat newyorkez al textilelor, în urma unei licitaţii. 
Timbrul One-Cent Magenta a fost apoi vândut de două ori, fiind cumpărat, în 1980, pentru 935.000 de dolari, de John E. du Pont, un milionar american condamnat pentru crimă.
De altfel, timbrul este scos la licitaţie de administratorii averii milionarului, decedat în 2010. 
Înainte de licitaţie, timbrul One-Cent Magenta, care nu a mai fost expus în public din 1986, va fi prezentat la Londra, Hong Kong şi New York.
În prezent, cel mai scump timbru din lume este "Tre Skilling", de provenienţă suedeză, emis în 1855 şi vândut la licitaţie pentru 2,2 milioane de dolari, în 1996.

×

ȘTIRI

Raed Arafat despre planurile României pentru blackout

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close