Mai mult, casa ta și camera de zi sunt zone de refugiu, unde te poți simți în siguranță și relaxat.
Alegerile decorative pe care le faci au scopul de a accentua confortul și de a imprima ambianței eleganță și un aer cald și intim, iar în continuare, descoperi câteva ponturi utile în acest sens.
Creează propria schemă cromatică
Culorile sunt esențiale pentru decorul pe care îl realizezi. Primul pas pentru reușită este stabilirea unei palete cromatice, ținând cont de faptul că nuanțele alese pot relaxa sau energiza spațiul, în funcție de tonalitatea lor: rece sau caldă. Albastrul, albul și griul sunt principalele alegeri pentru a obține un ansamblu general elegant și luminos, care să amplifice spațiul. O amenajare de succes începe de jos în sus. Astfel, trebuie să decizi, mai întâi, ce nuanță ai vrea pentru pardoseală.
Datorită modului în care este realizat, parchetul laminat poate satisface cele mai variate opțiuni de design. Acesta are un aspect natural, se fixează foarte simplu prin sistemul cu click și, foarte important, este compatibil cu încălzirea prin pardoseală. O sugestie ideală, practică și modernă poate să fie tipul de parchet gri deschis, toate tonurile acestei culori fiind asociate cu amenajările stilate. În plus, se potrivește cu orice nuanță vei alege pentru pereți, indiferent că îți dorești un living monocrom, bicolor sau multicolor.
Păstrează proporțiile dintre mobilier și suprafața livingului
Sufrageria va arăta fabulos indiferent de dimensiunea acesteia, doar dacă vei respecta proporția dintre piesele de mobilier și suprafața camerei. În felul acesta, vei putea delimita mai bine diverse zone de interes (cum ar fi cea dedicată jocurilor sau cea în care îți amenajezi un birou), crești funcționalitatea spațiului și dai un aer elegant încăperii, indiferent de stilul abordat. Chiar dacă ai o sufragerie spațioasă, este bine să nu acoperi toată pardoseala cu mobilier masiv și supradimensionat, pentru că vei aglomera spațiul inutil.
Un alt aspect foarte important este acela de a nu lipi canapelele de perete. Este de preferat să lași un spațiu de cel puțin 10-15 centimetri între acestea. Principiul de bază este ca fotoliile și canapeaua (sau canapelele) să fie poziționate în așa fel încât să stimuleze conversația și interacțiunea.
Optează pentru piese de mobilier cu picioare înalte. Acestea sunt elegante, nu blochează vizual spațiul și au avantajul de a permite o întreținere ușoară a parchetului. Nu ezita să combini piesele de mobilier, păstrând, totuși, detalii comune, și uită de mobilele în set, mai ales când este vorba despre canapele și fotolii.
Folosește lumina inteligent, ca să creezi o atmosferă deosebită
Fiecare sursă de lumină dintr-o cameră creează o atmosferă diferită. Mai multe surse de lumină vor produce scenografii unice în aceeași încăpere, iar folosirea lor concomitentă poate amplifica efectul.
Secretele unei iluminări care să producă spectacol sunt:
-
direcționarea razelor de lumină artificială în jos, spre pardoseală, mai ales dacă ai optat pentru un model mat de parchet (acesta poate fi pus în valoare inclusiv cu lămpi de podea);
-
distribuirea cât mai bună a luminii.
Folosește surse de lumină așezate la trei niveluri diferite:
-
în plafon - pentru iluminarea ambientală;
-
la nivelul ochilor - folosind aplice sau lampadare cu picior înalt;
-
pe piesele de mobilier - lămpile de masă, de exemplu, încurajează comunicarea și induc o atmosferă calmă și intimă.
Este important și tipul becurilor pe care le folosești. Pentru iluminarea generală, alege becuri cu lumină rece, iar pentru lămpi, becuri cu lumină caldă. Ia în calcul că abajururile mate obturează lumina și o filtrează plăcut, iar cele transparente produc difuzia acesteia.
Decorează original pereții sufrageriei
Nu se poate vorbi despre un living elegant, înainte de a lua în calcul și decorarea pereților.
Utilizează oglinzi mari, în orice forme dorești. Acestea amplifică lumina și creează senzația de spațialitate. Ai în vedere ce vor reflecta și nu le poziționa în fața unui perete gol, ci în apropierea unei ferestre ori a unor elemente de decor.
Colorează partea de jos a pereților într-o altă nuanță decât cea folosită pentru zona superioară, ca să obții un efect spectaculos. Nu este nevoie să ajungi la jumătatea peretelui - poate fi cât de jos sau de sus simți că se potrivește. Este o modalitate excelentă de a experimenta nuanțe mai îndrăznețe și de a crea nu doar armonie vizuală, ci și spațiu.
Folosește piese decorative calitative pentru a fi expuse, indiferent că este vorba de tablouri pictate sau de fotografii. Important este să fie autentice. În plus, renunță la rame sau, dacă, totuși, acestea sunt necesare, alege soluții cât mai simple, cu rol de suport.
Reține că unul dintre principiile de bază ale amenajărilor interioare este „less is more”. Prin urmare, evită aglomerarea spațiului și excesele cromatice. Bazează-te pe creativitatea ta, ține cont de câteva reguli, cum sunt și cele de mai sus, iar decorarea livingului tău va aduce încăperii nu doar funcționalitatea dorită, ci și un aspect elegant.