Antena 3 CNN Life Cum îți pregătești businessul pentru perioadele de fluctuații economice

Cum îți pregătești businessul pentru perioadele de fluctuații economice

În lumea afacerilor, este necesar să fii pregătit pentru perioadele de fluctuații economice, deoarece schimbările pot aduce un impact semnificativ businessului tău.

Cum îți pregătești businessul pentru perioadele de fluctuații economice
Sursa foto: Shutterstock.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iun 2023   •   11:49

Conform ediției a V-a a Barometrului Moneycorp, 32% dintre managerii chestionați se așteaptă la o stagnare economică în 2023, 28% dintre aceștia prevăd o creștere economică marginală, alți 28% o recesiune ușoară, iar 12% dintre respondenți, o recesiune economică severă.

Acest lucru ne indică o incertitudine asupra economiei în 2023, ceea ce înseamnă că poate fi un an al provocărilor, dar și al oportunităților dacă te pregătești corespunzător.

În acest articol, vei descoperi ce măsuri poți lua pentru a-ți pregăti businessul în fața fluctuațiilor economice.

Fii înaintea celorlalți și nu ezita să faci investiții profitabile

Plasează-te înaintea concurenței și fă investiții care îți pot aduce profit pe termen lung, chiar și în situațiile de instabilitate economică.

Pentru a identifica aceste oportunități, este necesar să fii la curent cu toate noutățile care apar în industria ta. De asemenea, studierea comportamentului consumatorului este și ea importantă, deoarece astfel vei reuși să îi anticipezi nevoile și să te adaptezi cerințelor sale.

Concret, extinde-ți gama de produse/servicii, creează unele noi și inovatoare, pe care concurența nu le oferă și care îți completează oferta existentă. În plus, alege să investești în soluții tehnologice, care îți pot îmbunătăți operațiunile și spori eficiența. Utilizarea inteligenței artificiale, automatizarea proceselor și marketingul online îți pot crea avantaje semnificative față de concurență.

Pentru a face aceste investiții, poți apela la un credit pentru afaceri, dacă firma ta are cel puțin 12 luni de activitate și este în funcțiune. O astfel de soluție de creditare de tip IFN (instituție financiară nebancară) îți aduce următoarele beneficii:

  • Credit super flexibil până în 235.000 RON;
  • Perioada de rambursare de până la 24 de luni pentru capital de lucru și până la 48 de luni pentru investiții;
  • Proces de aplicare 100% online;
  • Pentru sume mai mari de 100.000 RON, beneficiezi de un consilier care să te ajute cu întreg procesul;
  • Proces de aplicare 100% online și pentru sume mai mici de 100.000 RON;
  • Posibilitatea de amânare a ratei, o singură dată pe perioada contractului, pentru 30 de zile.

Investește în analize de piață, dar și interne

Analizele de piață te pot ajuta să înțelegi contextul economic, tendințele, preferințele și cerințele clienților, dar și evoluția competiției. Astfel, vei putea identifica mai ușor oportunitățile de creștere și acționa în consecință prin îmbunătățirea strategiei.

Prin intermediul unor studii de piață efectuate periodic, vei ști unde te poziționezi pe piață față de concurenții tăi. Și pentru a te asigura că iei decizii bune pentru businessul tău, investește și în analizele interne.

Analiza SWOT este un instrument esențial pentru evaluarea afacerii tale, prin intermediul căruia poți identifica următoarele aspecte:

  • Care sunt punctele tari ale afacerii tale, iar mai apoi să le valorifici.
  • Care sunt punctele slabe ale afacerii și să iei măsuri pentru a le îmbunătăți.
  • Ce oportunități ai și cum poți profita de ele.
  • Ce amenințări ai și cum le poți reduce.

Folosind aceste două instrumente, vei obține informațiile necesare pentru a fi în pas cu tendințele pieței, pentru a inova și, astfel, te vei diferenția de concurență.

Acordă o atenție constantă retenției angajaților

Angajații sunt unul dintre cele mai importante active ale unei afaceri. În situațiile marcate de instabilitate economică, una dintre provocările majore este să îți convingi angajații valoroși să rămână alături de tine sau să atragi unii noi. Pentru a avea succes în acest sens, este esențial să îți construiești atuuri din timp.

Oferă-le angajaților un mediu de lucru stimulant cu beneficii competitive și oportunități de dezvoltare profesională. Investește în ei și asigură-te că se simt valorizați, implicați și că le sunt recunoscute meritele.

În plus, le poți oferi un program de lucru flexibil și un mod de lucru hibrid sau remote. Comunică deschis și sincer cu echipa ta, transparența decizională fiind un element care te va ajuta să le menții încrederea. De asemenea, o cultură organizațională solidă poate crea un sistem de apartenență și poate crește loialitatea față de companie.

În concluzie, este necesar să îți pregătești afacerea pentru perioadele de fluctuații economice, astfel încât să-ți asigura rezistența în fața provocărilor și să obții succesul dorit. Adoptă aceste strategii și fii cu un pas înaintea concurenței tale.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close