Antena 3 CNN Life Cum ne ferim de excesul de zahăr din alimente. Medic primar Diabet și Nutriție: "Sosurile și mezelurile au un conținut foarte crescut"

Cum ne ferim de excesul de zahăr din alimente. Medic primar Diabet și Nutriție: "Sosurile și mezelurile au un conținut foarte crescut"

Putem depăși doza zilnică recomandată de zahăr fără a ne atinge de dulciuri. Este avertismentul specialiștilor, care subliniază că mezelurile, conservele și sosurile sunt doar câteva dintre produsele cu o cantitate mare de zahăr.

Cum ne ferim de excesul de zahăr din alimente. Medic primar Diabet și Nutriție: "Sosurile și mezelurile au un conținut foarte crescut"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    14 Ian 2022   •   14:21

Cu adevărat îngrijorător este însă faptul că obișnuim să amestecăm între ele astfel de produse, care împreună nu fac altceva decât să ne afecteze sănătatea, semnalează medicii.

Bogdan Timar, medic primar Diabet și Nutriție, a explicat, la Antena 3, cum putem evita să facem exces de zahăr de la un banal sendviș.

"Făcând referire la alimentele procesate, avem această problema frecventă: procesatorul recurge la un artificiu pentru a face mai dezirabile alimentele respective. Adăugarea suplimentară de carbohidrați, de zahăr, pentru că, astfel, cel care consumă alimentele, le va percepe că fiind mai bune.

Creierul nostru este reglat, ori de câte ori primește energie concentrată, să ne recompenseze producându-ne plăcere, tocmai pentru a veni din nou și a-i oferi organismului nostru acele glucide concentrate, acea energie concentrată.

Alimentele procesate sunt cele care sunt diferite de materia prima, brută. Trebuie să ținem cont că, atunci când consumăm alimente procesate, există riscul unui aport crescut de zahăr și sare.

Sosurile au un conținut foarte crescut de zahăr, pentru a fi percepute mai gustoase. Și în mezeluri. În aproape orice mâncare procesată există un aport suplimentar de carbohidrați. Pâinea, care este o componentă principala a unui sendviș, conține jumătate zahăr.

Să ne uităm întotdeauna pe eticheta nutrițională, în care scrie conținutul de glucide, lipide, proteine și sare, raportate la 100 g de aliment.

×
Subiecte în articol: exces zahar diabet nutritie medic alimente
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close