Antena 3 CNN Life Cum să amenajezi camera copilului

Cum să amenajezi camera copilului

Încă din primii ani de viață, micuții noștri au personalitate, asfel că reușesc chiar de la vârste fragede să-și descopere pasiunile și preferințele. Dacă, la început, aceștia își aleg o jucărie preferată și acceptă doar anumite alimente, odată cu creșterea în vârstă, își aleg stilul vestimentar, își fac hobby-uri și au preferințe în ceea ce privește orice îi înconjoară

Cum să amenajezi camera copilului
Sursa foto: Victoria Borodinova, Cats Coming
de Georgiana Adam    |    01 Oct 2021   •   15:47

În plus, atunci când cresc, își doresc propriul lor spațiu, care, bineînțeles, trebuie să fie decorat pe placul lor. O cameră cât mai colorată, benzi desenate pe pereți, pat în formă de castel sau mașinută și o mulțime de jucării în toată camera sunt doar câteva din dorințele micuților. Dar oare este suficient ca acest loc să fie amenajat așa cum își doresc copiii?

Atunci când vine vorba de dormitorul micuților, trebuie să ai în vedere faptul că acesta este locul în care petrec cea mai mare parte a timpului, unde se recreează, unde se joacă și unde învață. De aceea, camera trebuie transformată într-un loc cu personalitate, plin de confort și extrem de funcțional. Astfel că, trebuie să acorzi importanță fiecărui element din această încăpere: dacă patul este confortabil, dacă culorile sunt potrivite, dacă biroul este suficient de mare, dacă ușa se potrivește cu restul încăperii sau dacă încăperea este luminată suficient.

Din punct de vedere cromatic, cele mai folosite culori pentru dormitorul micuților sunt albastru pentru băieți și roz pentru fetițe. Totuși, există o mulțime de variante în care această încăpere poate fi decorată, astfel încât să le reflecte personalitatea acestora. În ceea ce privește ușile, indiferent de paleta de culori aleasă, cel mai indicat este să alegi din gama de usi albe. Poți alege între ușile din lemn sau din alte materiale și între uși simple sau uși cu diferite modele, în diferite culori adăugate.

Delimitează bine spațiul

Dormitorul copilului este locul în care acesta se relaxează, se joacă și învață. Este important ca aceste trei activități să fie delimitate pe zone, în acest fel micuții reușind să păstreze ordinea în cameră, să devină organizați și să înțeleagă faptul că cele trei activități au o importanță mare în dezvoltarea lor armonioasă.

Zona de relaxare trebuie să fie cât mai liniștitoare și, evident, relaxantă, pentru ca micuțul să se poată recrea și odihni așa cum trebuie și să poată fi pregătit pentru alte activități. Cel mai important element din această zonă este patul, care trebuie să fie confortabil, pentru a-i oferi un somn liniștit. În plus trebuie să ții cont că patul poate deveni și loc de joacă, astfel că trebuie să fie calitativ și rezistent. Lângă pat, poți amplasa o noptieră, unde copilul să-și poată ține cărți, apă, un ceas și, cel mai important, lampa de veghe. Pentru a crea un ambient și mai plăcut, poți amplasa deasupra patului o ghirlandă luminoasă sau poți lipi pe tavan decorațiuni fosforescente.

Zona de lectură este un loc foarte important pentru dezvoltarea micuților. Aceasta trebuie să fie confortabilă, plăcută și să inspire productivitate. Pentru ca cel mic să poată învăța, biroul trebuie să fie suficient de mare, iar scaunul trebuie să fie confortabil. În plus, trebuie să fie suficiente spații de depozitare a rechizitelor, pentru ca blatul biroului să rămână gol. În acest mod, învățăcelul nu va fi distras. În ceea ce privește productivitatea, aceasta va crește dacă există lumină naturală, cât și corpuri de iluminat de calitate și dacă sunt amplasate micuțe plante verzi în câmpul său vizual.

Zona de joacă este partea preferată a micuților. De aceea, trebuie amenajată în funcție de pasiunile acestora. În plus, trebuie să ții cont că învățarea prin joacă este cea mai eficientă modalitate de acumulare a noilor cunoștințe, cât și un mod distractiv de a se dezvolta. De aceea, e bine să pui accent pe lucrurile de care acesta este interesat. Cutiile de depozitare nu trebuie să lipsească din această zonă, iar cei mici trebuie învățați să-și păstreze jucăriile la locul lor și nu întinse prin toată camera.

Alege culorile preferate ale micuțului

Paleta cromatică pentru dormitorul copilului poate fi foarte diversificată. Pentru a da puțină personalitate acestei încăperi, poți combina într-un mod îndrăzneț culorile preferate ale copilului tău. Așa că, scapă de clasicul roz sau albastru, dacă acestea nu sunt pe gustul său.

Dacă totuși vrei ca aceste două culori să fie culorile principale din camera copilului tău, atunci o idee bună este să le combini cu alte nuanțe, care să scoată încăperea din monotonie. Dacă, de exemplu, vrei să introduci rozul în camera fetiței tale, atunci poți combina nuanțe de roz pal, cu gri deschis și cu alb și să adaugi câteva elemente aurii. De asemenea, o combinație foarte interesantă este cea dintre culorile pale, precum roz, albastru, verde, galben și portocaliu. În cazul camerelor de băieței, poți combina mai multe nuanțe de albastru sau poți opta pentru combinația dintre gri și galben, albastru și portocaliu sau albastru, negru și galben.

Indiferent de ce combinație cromatică alegi, trebuie să ții cont că cel puțin doi pereți ar trebui să fie albi. În acest fel, camera va părea mai luminoasă și mai spațioasă. Cel mai indicat este ca biroul să fie amplasat lângă un perete alb, simplu. În plus, cea mai bună variantă de ușă pentru camera micuților este cea albă. Dacă totuși micuțul tău nu este încântat de o ușă albă simplă, poți apela la diferite stickere sau postere sau poți achiziționa uși cu diferite modele.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close