Antena 3 CNN Life Cum să fii mai apropiat de părinții vârstnici

Cum să fii mai apropiat de părinții vârstnici

Odată ce noi înșine devenim adulți, ne poate fi dificil să păstrăm legătura cu părinții. De vină poate fi distanța mare față de casă, un program încărcat sau altele. 

Cum să fii mai apropiat de părinții vârstnici
Sursa foto: Shutterstock
de Georgiana Adam    |    26 Aug 2022   •   16:55

Dacă vrei să te apropii de părinții vârstnici, cuvântul de bază este „comunicarea”. Mai jos sunt câteva modalități prin care poți fi mai apropiat, la propriu și la figurat, de părinții tăi.
 
Încearcă să înțelegi ce poți face
 
Este în regulă dacă nu poți face totul pentru părinții tăi în vârstă. Nu ar trebui să te simți vinovat din acest motiv. Nimeni nu le poate face pe toate.
 
Acceptă acest lucru și privește lucrurile dintr-o altă perspectivă: ce poți face. Care sunt punctele tale forte? Te pricepi la administrarea banilor? Te poți oferi să le plătești facturile și să îi ajuți să își facă toate poftele, fără cheltuieli suplimentare.
 
Dacă ești un bun organizator, le poți face ordine în medicamente, alături de ei, poți programa vizitele medicale sau organizarea documentelor importante.
 
Alte opțiuni includ contactarea unei ingrijitoare batrani, pentru ca mama sau tatăl tău să aibă confortul necesar, interesarea despre activitățile sociale din cartierul în care locuiesc, opțiunile de mijloc de transport ori soluții pentru mici reparații în casă.
 
Petrece mai mult timp alături de ei
 
Chiar dacă nu ai mult timp la dispoziție, încearcă să petreci mai mult timp cu părinții. Pe măsură ce îmbătrânesc, vei vedea că apreciază foarte mult atenția primită.
 
Interacțiunile voastre vor fi și mai plăcute dacă ei știu că relația voastră este o prioritate pentru tine și nu o altă sarcină de pe calendar.
 
O altă sugestie și acest lucru depinde de timpul tău, este să învățați împreună un hobby, de care niciunul dintre voi nu are habar. Când ieșiți în oraș plătește-ți consumația și din când în când oferă-te să plătești masa pentru a vedea că poți să îți porți și le porți de grijă.
 
Dacă organizezi petreceri alături de prieteni și familie, include-i și pe ei. Poți chiar merge în vacanță împreună într-o zonă care include atât facilități de relaxare și plajă/sport, cât și tratamente.
 
Pune întrebări
 
În loc să le vorbești de sus, cu vocea unei persoane informate, încearcă să îi implici în discuție. Începe o conversație cu întrebări deschise, cum ar fi de ce nu doresc ca tu/mătușa X să îi aducă mâncare.
 
În mod ideal, această tactică îi va face să se gândească asupra situației și chiar să o schimbare de acest fel poate fi o idee bună.
Sună-i regulat
 
Sună-i cel puțin o dată pe săptămână și fii deschis și curios la lucrurile despre care vorbesc. În fond, chiar și banalitățile fac parte din viață.
 
Poți chiar opta pentru apeluri video pentru ca nepoții să poată vorbi cu bunicii lor. Pentru mulți vârstnici, apelurile copiilor reprezintă partea cea mai importantă a săptămânii/zilei.
 
Preocupă-te de lucrurile importante
 
Mergi prin casa părinților și interesează-te dacă sunt necesare reparații sau mici schimbări (de exemplu, înlocuirea unor scaune șubrede).
 
De asemenea, pardoseala poate fi inegală sau unele holuri întunecate, ceea ce poate crește riscul de accidentare. De asemenea, asigură-te că obiectele esențiale le sunt la îndemână (medicamentele, inhalator pentru astm, seringa pentur insulină etc).
 
Inclusiv aceste aspecte practice le vor arăta părinților tăi că ești o persoană matură, preocupată de bunăstarea lor. Această deschidere a ta îi va face să fie mai deschiși la rândul lor.
Tratează-i ca pe niște adulți
 
Persoanele vârstnice din fața ta îți sunt în continuare părinți, chiar dacă merg foarte încet, au auzul mai slab sau au nevoie de ochelari cu dioptrii mari.
 
Poate fi umilitor pentru ei să îi tratezi precum niște copii. Părinții tăi sunt adulți și merită să fie tratați ca atare. În timpul conversațiilor concentrează-te pe ceea ce spui pentru a se simți liberi să facă alegeri și să decidă.
 
Dacă trebuie să facă o alegere medicală, oferă-le mai multe alegeri, dacă există. De asemenea, dacă vreți să faceți schimbări în casă (de exemplu, instalarea unei bare pentru acces mai ușor în baie), cere-le părerea pentru fiecare alegere.
 
Încearcă să înțelegi ce îi motivează
 
Atunci când vine vorba de persoanele dragi, ascultă-i când vorbesc și ceea ce nu spun. De exemplu, se poate să le fie teamă să îți ceară ajutorul cu întreținerea locuinței, cumpărăturile sau angajarea unei îngrijitoare.
 
De multe ori suntem motivați de frică și anxietate iar acest lucru ne face să amânăm anumite decizii.
Ajută-i să întocmească un caiet de amintiri
 
Este posibil ca odată cu înaintarea în vârstă să apară și probleme de memorie. Înainte ca acest lucru să se întâmple, poți propune să realizezi, alături de ei, un caiet de amintiri.
 
Acolo puteți trece mici evenimente importante din familie, nume de rude și prieteni și fotografii. Amintirile aduc bucurie multor oameni iar această activitate va reprezenta un mod de a le arăta cât de importantă este viața lor pentru tine.
Acceptă lucrurile pe care nu le poți schimba
 
Este dificil să îți vezi părinții confruntându-se cu efectele îmbătrânirii, mai ales dacă nu sunt receptivi la ajutorul tău.
 
Totuși, nu îți poți petrece tot timpul încercând să îi convingi să facă anumite schimbări care le pot face viața mai ușoară. Poți consulta un terapeut pentru a accepta că anumite lucruri nu pot fi schimbate, oricât ai încerca și să îți concentrezi energia asupra celor care presupun mai multă flexibilitate.
 
Este posibil ca, odată trecuți de o anumită vârstă, părinții tăi să nu mai fie așa cum ți-i amintești tu din adolescență. Îi mai dor încheieturile, iau multe medicamente, se mișcă încet și au dificultăți în a accepta schimbările. Tot ceea ce poți să faci este să le fii alături, să îi asculți, să îi ajuți și să îi iubești.  

×
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close