Antena 3 CNN Life Cum să îngrijiți corect podelele din lemn

Cum să îngrijiți corect podelele din lemn

Fiecare anotimp aduce noi probleme pentru podelele din lemn masiv. Iarna vine cu zăpadă, gheață și sare, primăvara aduce ploaie și murdărie, vara adaugă clor și apă sărată, iar toamna aduce mai multă murdărie și frunze.

Cum să îngrijiți corect podelele din lemn
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Dec 2022   •   13:47

În ciuda întregii întrețineri, totuși, podelele din lemn sunt pur și simplu prea uimitoare pentru a renunța la ele. Iată exact cum ar trebui să arate rutina de întreținere a pardoselilor din lemn masiv, potrivit experților.

Curățați imediat petele

Folosiți o cârpă uscată sau ușor umedă pentru a șterge imediat tot ceea ce vărsați, evitând să folosiți mopuri umede sau cu aburi, despre care se spune că vor provoca mai multe daune în timp. Deoarece lemnul se umflă și se micșorează în funcție de umezeală, este bine să instalați izolatii parchet cu barieră de vapori și să mențineți nivelul de umiditate scăzut, atât pe suprafața pardoselii, cât și în aer, pentru a evita umiditatea, condensul, formarea de crăpături și goluri în lemn. Cel mai bun mod de a preveni aceste probleme este să curățați petele imediat ce apar, să mențineți temperatura din casă între 15 și 26 de grade Celsius, umiditatea între 30% și 50% și să interziceți pantofii uzi în casă.

Folosiți tampoane pentru mobilă

Zgârieturile sunt unele dintre cele mai greu de rezolvat probleme la pardoselile din lemn. În timp ce unele zgârieturi sunt inevitabile, altele pot fi cu siguranță prevenite. Una dintre cele mai bune modalități de a le preveni este să adăugați tampoane pentru mobilă la picioarele scaunelor, canapelelor, meselor, etc, din cauciuc sau fetru.

Măturați sau ștergeți praful zilnic

Poate părea excesiv, dar este o recomandare solidă. Chiar dacă aveți o regulă de interzicere a încălțămintei în casă, praful se formează peste tot, iar apoi se depune în granule și între scândurile podelei. Dacă aveți prieteni cu blană prin casă, care nu se opresc niciodată din a năpârli, rezolvați astfel și o problemă de igienă.

Aspirați săptămânal

Oricât de neplăcut ar părea, aspirarea săptămânală nu este doar cheia pentru a vă păstra casa curată, ci și pentru a vă asigura că firimiturile și murdăria care v-au scăpat în timp ce măturați nu vă zgârie podelele. Nu vă place să aspirați singur? Investiți într-un aspirator automat.

Folosiți lunar un detergent pentru podele din lemn

Lustruiți cu produse profesionale, calitative, măcar o dată pe lună, podelele din parchet masiv. Deși aceasta este o sarcină anevoioasă, curățarea și șlefuirea lunară vă vor garanta un moment "wow" de fiecare dată când intrați pe ușă.

O rețetă utilă pentru curățarea crăpăturilor este aceasta: se combină 2 căni de apă caldă și 1/4 cană de oțet alb distilat. Scufundați o periuță de dinți cu peri moi în soluție și scuturați-o până când este abia umedă. Frecați ușor crăpăturile și apoi ștergeți resturile cu o cârpă moale sau aspirați cu un aspirator de mână sau cu un aspirator cu accesoriu pentru crăpături. Ștergeți praful cu mopul și curățați podeaua ca de obicei.

Refaceți finisajul la fiecare 3-5 ani

În timp, atunci când pardoselile din lemn încep să pară puțin terne, acestea pot fi reînnoite prin aplicarea unei noi acoperiri. Acest lucru implică aplicarea unui nou strat de finisaj pentru podele din lemn, susțin experții în parchetul din lemn masiv, menționând că frecvența cu care va trebui să faceți acest lucru depinde de stilul de viață al dumneavoastră sau al familiei.

Dedicați timp parchetului din lemn masiv, folosiți produse premium în menținerea lui, aveți grijă la murdărie și zgârieturi, păstrați și urmați sfaturile de mai sus, dacă doriți să vă întrețineți podelele pentru mulți ani de acum încolo. Pentru probleme avansate, precum mucegai sau crăpături masive, vă recomandăm să apelați la specialiști, care vor știi cum să repare podelele din lemn masiv.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close