Antena 3 CNN Life Durerea cronică și terapia cu testosteron

Durerea cronică și terapia cu testosteron

Despre testosteron, toată lumea știe că le este indispensabil bărbaților pentru susținerea unei funcții reproductive sănătoase.

Durerea cronică și terapia cu testosteron
Sursa foto: Shutterstock
de Georgiana Adam    |    29 Mai 2023   •   14:34

Dar testosteronul este un hormon esențial și pentru femei. În acest articol poți descoperi mai multe informații despre acest subiect.

Funcțiile testosteronului în organism

În afara funcției sexuale, testosteronul mai este implicat într-o varietate de procese metabolice esențiale pentru organism. De pildă, testosteronul este indispensabil în procesele de creștere celulară, pentru stimularea imunității sau pentru menținerea sănătății sistemului nervos.

Mulți oameni de știință recunosc faptul că pacienții care suferă de dureri cronice au un deficit de testosteron. Având în vedere rolul pe care acest hormon îl joacă în controlul durerii, terapia cu testosteron a devenit, recent, un element important în managementul durerii cronice.

Ce este terapia cu testosteron?

Atunci când aud de terapia cu testosteron, majoritatea oamenilor se gândesc la o anumită pilulă albastră și la rolul acesteia în tratarea disfuncției erectile și a absenței libidoului. Dar acesta este doar unul dintre numeroasele moduri de acțiune a testosteronului.

Concentrația adecvată de testosteron este la fel de importantă pentru femei, ca și pentru bărbați. În absența unei sinteze adecvate de testosteron, corpul nu reușește să efectueze un control adecvat al senzațiilor dureroase. În plus, deficitul de testosteron se asociază cu depresie, absența motivației, letargie, lentoare și somn de proastă calitate.

În aceste situații, terapia cu testosteron devine relevantă. Carența de testosteron este definită ca un nivel de testosteron mai mic de 300 nanograme pe decilitru (300 ng/dl), situație în care medicul poate recomanda tratament injectabil.

Deficitul de testosteron și simptomele asociate

Dezechilibrele hormonale au un impact puternic asupra organismului, chiar dacă multe dintre simptome sunt relativ nespecifice. În cazul unui deficit de testosteron, cele mai comune simptome sunt:

  • Libido redus;

  • Oboseală puternică și scăderea nivelului general de energie;

  • Depresie și anxietate;

  • Infertilitate;

  • Creșterea în dimensiuni a sânilor;

  • Disfuncție erectilă;

  • Îngrășare bruscă;

  • Pierderea părului facial și corporal;

  • Scăderea densității osoase;

  • Dificultăți de concentrare;

  • Dureri articulare și spasme musculare.

Atunci când pacientul experimentează durere cronică, însoțită de unele dintre simptomele menționate mai sus, un deficit de testosteron reprezintă o ipoteză de diagnostic credibilă. Totuși, deficitul de testosteron nu poate fi diagnosticat exclusiv pe baza examenului clinic și a anamnezei; singura metodă sigură este analiza de sânge corespunzătoare.

În cazul unor valori modificate, contactează de urgență medicul.

Care sunt candidații adecvați pentru terapia cu testosteron?

În cazul în care pacientul are simptome caracteristice carenței de testosteron, ipoteza de diagnostic va fi confirmată prin intermediul analizelor de sânge. În cazul în care și acestea sunt modificate, este foarte posibil ca medicul să prescrie o formă de terapie cu testosteron.

Forma de terapie și dozajul sunt stabilite împreună cu medicul, în funcție de o serie de parametri obiectivi care țin cont de rezultatele analizelor, vârsta pacientului, severitatea simptomelor și așa mai departe.

Riscurile terapiei cu testosteron

Terapia cu testosteron are o serie de efecte adverse importante, motiv pentru care unii specialiști recomandă administrarea acestor suplimente numai în cazul adulților în vârstă, care suferă de simptome puternice.

Terapia de substituție hormonală poate remedia unele dintre consecințele deficitului de testosteron, dar efectele adverse sunt importante:

  • Creșterea numărului de hematii;

  • Creșterea în dimensiuni a sânilor și a prostatei;

  • Apariția acneei;

  • Dificultăți de respirație în somn;

  • Risc crescut de boli cardiovasculare.

Rolurile pe care le joacă testosteronul în organism pot fi mai subtile decât se credea până în prezent. Totuși, terapia pe bază de testosteron are o serie de efecte adverse din cauza cărora decizia de a o institui trebuie foarte atent cântărită. Discută cu medicul endocrinolog despre simptomele pe care le ai și despre investigațiile necesare, pentru a putea stabili, ulterior, un protocol de tratament adecvat.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close