Antena 3 CNN Life Eclipsă de Soare, 10 iunie 2021. La ce oră începe şi de unde se vede cel mai bine în România

Eclipsă de Soare, 10 iunie 2021. La ce oră începe şi de unde se vede cel mai bine în România

O eclipsă de Soare va avea loc joi, 10 iunie, şi se poate vedea şi în România, însă numai dintr-o regiune a ţării, spun specialiştii.

Eclipsă de Soare, 10 iunie 2021. La ce oră începe şi de unde se vede cel mai bine în România
Sursa foto: Colaj Agerpres
de Georgiana Adam    |    09 Iun 2021   •   13:25

Eclipsa de Soare va începe după ora 13, a spus Adrian Şonka, astronom şi director al Observatorului Astronomic Bucureşti, miercuri, la Antena 3.

"Din România se va vedea ca eclipsă parţială, dar din nordul globului pământesc, ca inelară, adică Luna nu va acoperi complet discul Soarelui şi va rămâne un cerc luminos în jurul ei.

Astonom: Cel mai bine, eclipsa de soare se va vedea din partea de nord-vest

De la noi, se va vedea parţial. Dacă tăiem harta României în jumătate, de la Braşov în sus se va vedea eclipsa.

Practic, cel mai bine se va vedea din partea de N-V, unde acoperirea Soarelui va fi de circa 2%. Nu e mult, dar e cel mai mult din ţara noastră, şi cel mai puţin în diagonală, în partea de est.

Deci, practic, dacă te afli în nordul ţării, vei vedea eclipsa mai bine decât cei care se află în centru şi sudul ţării.

Eclipsa de soare din 10 iunie începe la ora 13.17

Atunci când vedem o eclipsă de Soare, de fapt, noi stăm şi trece umbra Lunii peste noi. Practic, umbra Lunii se mişcă pe pământ, drept pentru care eclipsa începe mai devreme înspre vest şi mai târziu înspre est.

Ea va începe pe la ora 13.17 cel mai devreme în N-V şi aproape de ora 14, în est", a explicat astronomul Adrian Şonka.

În ce priveşte eventualele pericole, directorul Observatorului Astronomic Bucureşti spune că această eclipsă de Soare din 10 iunie este una normală, ca toate celelalte.

Cum ne uităm la eclipsa de soare

Totuşi, trebuie să ne luăm măsuri de precauţie şi să nu ne uităm la soare fără ochelari speciali.

"Nu se întâmplă nimic, doar dacă din greşeală te uiţi la soare fără filtru sau prin telescop, şi atunci nu o să fie bine, dar practic eclipsa acesta este un fenomen astronomic normal", a mai spus Adrian Şonka.

O nouă eclipsă de soare va avea loc anul viitor, în octombrie şi ea se va putea vedea în toată România.

Eclipsă de Soare şi Mercur retrograd, în 10 iunie. Cristina Demetrescu: "Vor fi multe probleme. Mare atenţie la minciună şi furturi!"

Eclipsa de Soare de joi, 10 iunie, însoţită de Mercur retrograd, va aduce decepţii şi confuzie, amânări, falsuri, stres şi tensiune.

Nici comunicarea nu va fi eficientă şi este perioada în care se vorbeşte mult şi se face puţin, a spus astrologul Cristina Demetrescu, marţi, la Antena 3.

"Nu e cea mai cea dintre eclipse, dar e cel mai cel dintre Mercurul retrograd, pentru că este o eclipsă cu Mercur retrograd, adică toate aceste planete, Luna, Soarele, destinul şi Mercur, sunt într-o conjuncţie perfectă şi chiar or să fie destul de multe probleme", a atenţionat astrologul Cristina Demetrescu.

×
Subiecte în articol: Adrian Sonka eclipsa eclipsă soare
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close