Antena 3 CNN Life Produsele pe bază de făină de insecte urmează să ajungă pe rafturile magazinelor din România! Cum le poți recunoaște cu ușurință

Produsele pe bază de făină de insecte urmează să ajungă pe rafturile magazinelor din România! Cum le poți recunoaște cu ușurință

Românii se tem din ce în ce mai tare că, în produsele de pe rafturile magazinelor din România, va fi introdusă făina de insecte. Iar teama lor este motivată. Este extrem de important însă ca aceștia să știe cum pot recunoaște produsele care conțin făină de insecte, astfel încât să poată sta departe de ele, în cazul în care asta își doresc.

Produsele pe bază de făină de insecte urmează să ajungă pe rafturile magazinelor din România! Cum le poți recunoaște cu ușurință
Sursa foto: getty images | ARISA THEPBANCHORNCHAI
de Laura Dinu    |    02 Mai 2023   •   10:33

Potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor, consumatorii vor trebui să primească informații clare și complete în legătură cu produsele alimentare ce conțin făină obținută din orice fel de insecte. 

Proiectul urmează să stabilească regulile folosirii insectelor la prepararea produselor alimentare, dar și modul în care acestea vor fi vândute.  

Cum vor fi comercializate

O primă prevedere a proiectului stabilește că “se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a făinii de insecte în prepararea/ producerea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT)”. 

Totodată, prepararea ori comercializarea produselor sub denumirea utilizată inițial, dacă acestea nu aveau printre ingrediente făina de insecte, va fi interzisă.  
 
Mai mult decât atât, vor fi folosite doar nume proprii distincte atunci când vine vorba despre denumirea produselor. Acestea vor conține în mod obligatoriu oricare dintre sintagmele “cu...” sau „din...”, după care va trebui să apară numele popular al speciei de insecte, indiferent de procentajul acesteia, în produsul final. 

Magazinele vor prezenta produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață, ca alimente noi. 

De asemenea, comercianții vor fi nevoiți să afișeze, la loc vizibil (precum un suport sau un panou), lângă standul amintit, o informare legată de faptul că produsele conțin insecte. 

Atenționări și la vânzarea online

Lucrurile vor fi la fel de clare și la vânzarea online. În cazul produselor ce conțin insecte vor fi atenționări în acest sens, astfel încât “informațiile să fie disponibile și accesibile înainte de finalizarea comenzii, pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar”. 

Regulile se aplică și în cazul produselor alimentare care conțin insecte și sunt servite în restaurante sau livrate la domiciliu.  
 
Comercianții care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei. De menționat este faptul că amenzile nu vor putea fi plătite la jumătate în termen de cel mult 15 zile, așa cum se poate face în cazul celorlalte amenzi, scrie avocatnet.ro.
 
Urmează ca proiectul de lege să fie adoptat în Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a putea fi aplicat.

×
Subiecte în articol: faina insecte
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close