Antena 3 CNN Life Fiți atenți ce cartofi cumpărați din supermarketuri. Care sunt cei de care trebuie să vă feriți

Fiți atenți ce cartofi cumpărați din supermarketuri. Care sunt cei de care trebuie să vă feriți

Fiți atenți ce cartofi cumpărați din supermarketuri. Care sunt cei de care trebuie să vă feriți
Sursa foto: foto: pixabay.com
04 Feb 2017   •   16:40

Piața cartofului trece de mai mulți ani printr-un impas generalizat cauzat de importurile uriașe de tuberculi care ne-au invadat și au reușit și să ne imprime un obicei de cumpărare care este în defavoarea gospodinelor. La piață și mai puțin în supermarket, cumpărăm acei cartofi mai mari, mereu scoși în fața cântarelor sau deasupra ”munților” de tuberculi, scrie agrointel.ro.

Ceea ce nu știm este că toți cartofii de import care depășesc diametrul de 8-10 centimetri sunt considerati cartofi furajeri în țările vest-europene, au un preț foarte mic dar atractiv pentru comercianții care îi vând în România pentru consumul uman, la un preț mult mai bun decât dacă i-ar fi valorificat în fermele zootehnice.

”La cartofi, ce este peste 8-10 cm în diametru sunt considerați în afara stasului în majoritatea țărilor europene”. Pe românește se numesc cartofi furajeri. Sunt perfect comestibili, nu vreau să se înțeleagă cu nu se pot mânca, nu pățești nimic. Conținutul de apă în acești cartofi ce au peste 8-10 cm în diametru este mult mai mare în detrimentul substanței uscate. Substanța uscată oferă savoarea și gustul cartofului. Tuberculi mari în primul rând nu se păstrează bine, dezvoltă tot felul de boli fiziologice de depozit. Din păcate românul se uită să fie (cartoful – n.r) cât bolovanul și roșu, abia atunci cumpără”, a declarat pentru Agrointeligența Gheorghe Boțoman, președintele Federaţiei Naţionale – Cartoful din România (FNC România).

×
Subiecte în articol: cartofi Supermarket
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close