Antena 3 CNN Life Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei, un ritual care aduce noroc și prosperitate. Tradiția respectată cu sfințenie de români

Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei, un ritual care aduce noroc și prosperitate. Tradiția respectată cu sfințenie de români

Punerea grâului la încolțit este una dintre cele mai populare tradiții de Sfântul Andrei, fiind respectată cu sfințenie de cei care vor să aibă parte de noroc și prosperitate.

Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei, un ritual care aduce noroc și prosperitate. Tradiția respectată cu sfințenie de români
Sursa foto: Freepik
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Noi 2023   •   16:15

Tradiția populară spune că această practică este asociată cu aducerea prosperității în casă.

Obiceiul constă în punerea unor boabe de grâu la înmuiat în apă, în seara zilei de 29 noiembrie, în noaptea Sfântului Andrei.

A doua zi, 30 noiembrie, boabele de grâu sunt așezate pe un șervet umed sau în pământ, într-un recipient sau într-o farfurie.

Se lasă să germineze și să crească până în ajunul Crăciunului, moment în care vârful verde al grâului este folosit pentru a decora masa de sărbători.

Citește și: Ceaiul care întârzie îmbătrânirea. Este un aliat pentru o piele frumoasă și un păr sănătos

Această tradiție are în spate mai multe semnificații transmise din timpuri vechi.

Grâul reprezintă viața și fertilitatea, iar creșterea lui este asociată cu renașterea și cu începutul unui nou ciclu.

În plus, se crede că grâul încolțit aduce noroc, belșug și sănătate în casă.

Sfântul Andrei este sărbătorit în ziua de 30 noiembrie, iar obiceiul semănatului grâului în această perioadă se numără printre tradițiile premergătoare Crăciunului.

Alte tradiții de Sfântul Andrei

În anumite regiuni, oamenii obișnuiesc să ude caii în ziua de Sfântul Andrei, pentru ca animalele lor să fie protejate de boli și ghinion în anul următor.

În această zi, oamenii obișnuiesc să pună busuioc la icoane, în case sau în anumite locuri din curte, considerându-se că acest obicei aduce noroc și protecție împotriva relelor și a dușmanilor.

În biserici, se oficiază slujbe speciale dedicate Sfântului Andrei. Credincioșii participă la aceste slujbe pentru a se ruga și a aduce mulțumiri.

În unele tradiții, Sfântul Andrei este asociat, de asemenea, cu anumite practici care prevestesc viitorul.

×
Subiecte în articol: sfantul andrei Tradiţii şi obiceiuri
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close