Antena 3 CNN Life Grupa de sânge care ar avea un risc mai mare de a face cancer

Grupa de sânge care ar avea un risc mai mare de a face cancer

Cercetătorii americani de la Universitatea Vermont au vrut să vadă ce legătură este între grupele de sânge și cancer. Oamenii de știință au vizat în special cancerul gastric aflat pe locul 4 în lume între cancere ca și cauză a mortalității, după cancerul pulmonar, hepatic și colorectal.

Grupa de sânge care ar avea un risc mai mare de a face cancer
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    26 Iun 2020   •   20:55

Americanii au concluzionat că oamenii cu grupa de sânge 0 prezintă un risc mai mic de a face cancer gastric. „Cauza principală a cancerului gastric este un microb. Bacteria numită Helicobacter pylori este una dintre cele mai cunoscute cauze infecţioase ale cancerului gastric. Motivul pentru care grupa A de sânge – şi posibil şi B – au un risc crescut de cancer gastric este legat de răspunsul inflamator diferit. Aceste persoane sunt mai predispuse la efectul acestei bacterii”, spun cercetătorii.

De cealaltă parte, dr. Florin Băcanu, unul dintre cei mai apreciați medici oncologi din țară, afirmă că nu există suficiente dovezi care să susțină că persoanele cu o anumită grupă de sânge sunt mai afectate decât altele în cazul unei patologii.

„Nu cred în astfel de speculaţii. Tot felul de teorii aberante în medicină au apărut încă de pe vremea lui Hypocrate. Şi studiul acesta este doar un banc de prost gust. Nu există niciun fel de dovezi ştinţifice care să coreleze grupele de sânge cu apariţia cancerului. Eu n-am vazut niciun fel de argument ştinţific legat de acest aspect, şi mă ocup de zeci de ani de domeniul oncologiei, unde merg la foarte multe congrese internaţionale, foarte elaborate”, a declarat dr. oncolog Florin Băcanu, vicepreședinte al Societății Naţionale de Oncologie.

 

×
Subiecte în articol: grupă sânge cancer
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close