Antena 3 CNN Life Îl consumăm zilnic, fără să știm că este o otravă pentru noi. Experții spun că este puternic cancerigen

Îl consumăm zilnic, fără să știm că este o otravă pentru noi. Experții spun că este puternic cancerigen

Se găsește în majoritatea produselor fără zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase sau guma de mestecat și are puternic efect cancerigen, spun unii experți. Vorbim despre aspartam, una dintre cele mai studiate substanțe încă de la apariția sa.

Îl consumăm zilnic, fără să știm că este o otravă pentru noi. Experții spun că este puternic cancerigen
de Laura Dinu    |    23 Aug 2020   •   09:52

Un studiu publicat în 2006 în revista Environmental Health a demonstrat că aspartamul consumat în doze mari crește semnificativ riscul de leucemie, limfom și alte tipuri de cancer la șobolani.

De asemenea, în 2012, un studiu realizat pe 125.000 de persoane a găsit o legătură între aspartam și un risc crescut de limfom, leucemie și mielom multiplu la bărbați, scrie healthline.com.

În ciuda dovezilor clare la care au ajuns și alți diverși cercetători de-a lungul timpului, aspartamul nu a fost interzis. 

Este de 200 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit

Aspartamul este un îndulcitor artificial format din acid aspartic și fenilalanină. Acidul aspartic este un aminoacid neesențial care se găsește în mod natural în corp, iar fenilalanina este un aminoacid esențial, pe care oamenii îl obțin din surse precum carne, lactate, nuci și semințe. Atunci când sunt combinate, aceste ingrediente sunt de 200 de ori mai dulci decât zahărul obișnuit și foarte scăzute în calorii.

Un număr foarte mare de alimente conțin aspartam. În general, toate alimentele etichetate ”fără zahar” folosesc un alt îndulcitor, aspratamul fiind unul dintre cei mai întâlniți. Substanța se găsește în sucurile dietetice, dulciurile fără zahăr, guma de mestecat, iaurturi sau vitamine masticabile. 

Mai mult decât legătura între aspartam și cancer, de-a lungul timpului au fost raportate și alte probleme de sănătate cauzate de acesta, cum ar fi convulsii, migrene, depresie, ADHD, amețeli, creștere în greutate, boala Alzheimer sau scleroză multiplă (SM), scrie cancer360.ro.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că unele surse raportează un risc crescut, simptome sau accelerarea bolii, altele nu raportează rezultate negative legate de consumul de aspartam.

×
Subiecte în articol: aspartam cancer
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close