Antena 3 CNN Life Imagini rare cu un cocoș de munte, surprinse de o turistă care schia în Munții Piatra Craiului - VIDEO

Imagini rare cu un cocoș de munte, surprinse de o turistă care schia în Munții Piatra Craiului - VIDEO

Imagini rare au fost surprinse de o turistă care schia pe un traseu din Munții Piatra Craiului. Aceasta reușeste să filmeze un exemplar adult din specia cocoș de munte, care nu pare deloc deranjat de prezența femeii. Ba chiar se apropie de aceasta și pare că încearcă să comunice, prin semnale caracteristice speciei.

Imagini rare cu un cocoș de munte, surprinse de o turistă care schia în Munții Piatra Craiului - VIDEO
de Georgiana Adam    |    22 Ian 2021   •   20:15

Cocoşul de munte este o specie caracteristică pădurilor de conifere, cu o răspândire inegală de-a lungul lanţului carpatic.

"Dimorfismul sexual este foarte accentuat, masculul fiind uşor de recunoscut după talia mare şi penajul închis, în timp ce femela considerabil mai mică are un penaj brun pestriţ”, potrivit reprezentanţilor Parcului Piatra Craiului.

"În perioada împerecherii, denumită popular rotit, masculii îşi desfac coada în evantai şi scot sunete specifice ce atrag femelele. Deseori masculii rivali se bat cu lovituri puternice de aripi şi se ciupesc de penele capului şi ale cozii. După împerechere, grija construirii cuibului şi a creşterii puilor rămâne doar în sarcina găinii." explicau aceștia într-o postare făcută pe Facebook anul trecut.

În Parcul Naţional Piatră Craiului au fost identificate până în prezent 7 locuri de rotit situate la limita pădurii, în special pe versantul estic, numărul cocoşilor observaţi variind între 2-3 şi 5-6 în zonele mai propice, cu un număr similar de găini.

„Sarcina monitorizării acestora revine personalului de teren care face observaţii directe şi instalează camere de supraveghere în zona pentru a studia comportamentul acestei specii emblematice pentru sălbăticia munţilor Carpaţi" mai spun reprezentanții parcului.

×
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close