Antena 3 CNN Life Fenomen rar în munţii Bucegi: imagini cu efectul Gloria sau "omul din nori"

Fenomen rar în munţii Bucegi: imagini cu efectul Gloria sau "omul din nori"

Mai multe imagini cu efectul Gloria au împânzit reţelele de socializare în ultimele zile.

Fenomen rar în munţii Bucegi: imagini cu efectul Gloria sau "omul din nori"
Sursa foto: Facebook
de Georgiana Adam    |    02 Sep 2021   •   13:04

Este vorba despre un fenomen extrem de rar care se formează în condiţii propice de lumină, atunci când umbra unui obiect sau a unei persoane se proiectează pe un nor sau pe o zonă cu ceață.

Mai mulţi turişti care s-au aventurat în munţii Făgăraş şi pe masivul Ceahlău au avut norocul să surprindă acest aspect nemaipomenit şi l-au postat pe Facebook. 

Recent, reprezentanţii Romsilva au explicat, pe pagina de Facebook, că este vorba despre efectul Gloria sau "Spectru montan" ori "Spectru Brocken".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cum se formează Efectul Gloria

"În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat", se arată în postarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva.

×
Subiecte în articol: efect Gloria
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close