Antena 3 CNN Life Laptop de gaming, ghid de achiziție

Laptop de gaming, ghid de achiziție

Un adevărat pasionat de gaming știe ca cea mai importantă piesă pentru a avea o experiență plăcută este laptopul.

Laptop de gaming, ghid de achiziție
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Noi 2022   •   14:52

Tocmai de aceea, în prezent există numeroase companii care au creat produse special pentru această zonă. Însă, să achiziționezi un laptop pe care scrie că este special făcut pentru gaming s-ar putea sa nu fie de ajuns.

Prin urmare, cum faci alegerea corectă? În primul rând, este necesar să evaluezi ce vrei să joci. Minecraft, de exemplu, poate fi jucat pe aproape orice laptop, în timp ce un joc mai solicitant (din punct de vedere hardware), precum Fortnite, va funcționa cel mai bine doar pe dispozitive mai puternice și, în consecință, mai scumpe.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că soluțiile mai accesibile sunt mai puțin eficiente din punct de vedere al performanței. Nu este întotdeauna necesar să cheltuiești mult pentru a avea un produs bun. Uneori, însă, a ține cont numai de costuri poate duce la un laptop care nu va putea satisface toate nevoile viitoare. Acestea fiind spuse, urmează o serie de caracteristici pe care este necesar să le iei în calcul când alegi laptopul de gaming.

Cerințe de sistem recomandate

În primul rând, dacă știi că te vei axa pe doar câteva jocuri sau poate chiar pe unul singur, ar fi indicat să cauți pe net cerințele de sistem recomandate și apoi să evaluezi dacă cerințele minime de sistem, adică cele care se referă la o listă de componente precum RAM, spațiu de stocare, placa video și procesor sunt potrivite pentru ca jocul să funcționeze bine pe laptopul de gaming pe care vrei să-l achiziționezi.

Pe lângă cerințele recomandate, vei găsi și cerințele minime, insă nu te lăsa păcălit. Diferența dintre cerințele minime și cele recomandate poate fi uriașă. Un joc care rulează bine pe un laptop cu cerințele minime nu va fi plăcut din punct de vedere grafic, iar experiența de joc în sine poate fi frustrantă.

Placa video

Placa grafică este una dintre componentele principale ale tuturor PC-urilor. Dacă ne uităm la gaming, inima care bate este identificată chiar în placa video. Este, de fapt, componenta care privește întregul aspect grafic și are un impact decisiv asupra experienței de gaming, mai ales în versiunile 3D.

Există două tipuri diferite de plăci video. Există varianta dedicată, atunci când utilizezii hardware video separat pentru a efectua operațiuni grafice.

Este ideală pentru jocurile care au nevoie de o procesare super rapidă a datelor. Modelul integrat nu are propria memorie video, dar utilizează o parte din memoria RAM a computerului.

Asta nu înseamnă că plăcile video integrate ar trebui considerate mai puțin performante decât cele dedicate: ele sunt, de fapt, o alternativă valabilă pentru jocurile mai simple precum Minecraft sau pentru jocurile retro.

Specificațiile monitorului

Dimensiunea ecranului joacă și ea un rol foarte important, nu doar din punct de vedere vizual. Dacă laptopul este prea mic, dispozitivul va suporta cu greu căldura generată de procesor și de placa grafică în timpul sesiunilor de joc. Când vine vorba de rezoluție, un monitor de 1920x1080 px oferă compromisul perfect între rezoluție înaltă și performanță bună la joc.

Este important ca placa grafică să poată procesa suficiente cadre pe secundă pentru a obține o experiență de joc fluidă. În ceea ce privește rata de reîmprospătare a monitorului, cadrele pe secundă mai mari (3.0GHz sau 3.4GHz în loc de clasicele 1.0-1.4 GHz) oferă valoare adăugată, mai ales pentru jocurile cu ritm rapid. O rezoluție mai mare și o rată de cadre mai mare vor fi, totuși, mai grele pentru placa grafică.

De aceea, este foarte important să ții cont de cerințele de sistem recomandate ale jocurilor tale preferate și să vezi ce anume este potrivit să alegi.

Practic, pentru a alege cel mai bun laptop de gaming pentru tine nu trebuie decât să analizezi foarte bine care sunt nevoile tale și să stabilești bugetul. Ideal ar fi să investești o sumă care să-ți permită să faci o alegere de care să te poți bucura cât mai mult timp.

Chiar dacă ai un buget limitat, nu dispera, analizează oferta magazinelor online și urmărește perioadele de reduceri, cum ar fi Black Friday. Vei găsi cu siguranță ceva pe placul tău.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close