Antena 3 CNN Life Care este legătura dintre laptele matern şi promovarea examenelor

Care este legătura dintre laptele matern şi promovarea examenelor

Un nou studiu realizat de către cercetătorii britanici arată impactul asupra rezultatelor copiilor la teste în adolescenţă, dacă aceştia au fost alăptaţi când au fost sugari.

Care este legătura dintre laptele matern şi promovarea examenelor
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    07 Iun 2023   •   13:43

Un studiu publicat în jurnalul Archives of Disease in Childhood a urmărit aproximativ 5.000 de copii britanici de la începutul anilor 2000 până la ultimul an de liceu, potrivit medicului Reneé Pereyra-Elías, doctorand şi cercetător în Unitatea Naţională de Epidemiologie Perinatală de la Universitatea din Oxford.

Potrivit studiului, cei mici au fost împărţiţi în grupuri în funcţie de cât timp au fost alăptaţi: deloc, câteva luni sau timp de un an sau mai mult.

Cercetătorii britanici au comparat apoi rezultatele copiilor la testul General Certificate of Secondary Education din Marea Britanie în ultimii ani de şcoală.

Astfel, cercetătorii au descoperit că a existat o îmbunătăţire a rezultatelor la test asociate cu alăptarea pentru mai mult timp, în comparaţie cu cei care nu au fost niciodată alăptaţi cu lapte matern.

Copiii care au fost alăptaţi timp de cel puţin 12 luni au avut o şansă cu 39% mai mare de a obţine o promovare atât la examenele de matematică, cât şi la examenele de engleză GCSE. Totodată, aceştia au avut cu 25% mai puţine şanse să pice examenul de engleză.

Analiza este precisă mai ales datorită dimensiunii eşantionului său, a spus dr. Kevin McConway, profesor emerit de statistică aplicată la Open University din Anglia, scrie CNN.

McConway nu a fost implicat în cercetare. "Deşi rezultatele sunt cu siguranţă interesante, trebuie să ţineţi cont de limitările care apar inevitabil în cercetare folosind date observaţionale din studiile majore”, a mai adăugat McConway.

Care este legătura dintre laptele matern şi promovarea examenelor în adolescenţă

Studiul a urmărit comportamentul oamenilor mai degrabă decât să atribuie aleatoriu comportamentul în cauză, a remarcat McConway.

În consecinţă, rezultatele arată doar o corelaţie între alăptare şi rezultatele testelor - nu cauzalitatea. "Nu este posibil să fii sigur despre ce cauzează ce", a spus acesta.

În Marea Britanie, mamele care au o poziţie socio-economică mai bună au şanse mai mari să-şi alăpteze copiii, iar copiii lor au mai multe şanse să se descurce bine la şcoală, a spus McConway.

S-ar putea ca alăptarea să determine copiii să aibă mai multe şanse să se descurce bine la examene, dar s-ar putea, de asemenea, ca un alt factor independent să influenţeze atât şansele ca el să fie alăptat, cât şi şansele să se descurce bine la teste, a spus McConway.

Cercetătorii au încercat să urmărească mulţi factori care le-ar putea influenţa rezultatele, cum ar fi capacitatea cognitivă a mamei, dar nu au putut explica totul într-un studiu observaţional, a spus Pereyra-Elías.

×
Subiecte în articol: lapte matern examene
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close