Antena 3 CNN Life Locul din România unde gospodinele pun murături cu saramură care iese din pământ: "Nu lasă legumele să se înmoaie"

Locul din România unde gospodinele pun murături cu saramură care iese din pământ: "Nu lasă legumele să se înmoaie"

Gospodinele dintr-o comună din Buzău îşi pregătesc conservele de iarnă cu saramura care izvorăşte din pământ. Practic, localnicele pun legumele în apă sărată de munte.

Locul din România unde gospodinele pun murături cu saramură care iese din pământ: "Nu lasă legumele să se înmoaie"
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    11 Noi 2022   •   12:00

La Mânzăleşti, o veche localitate buzoiană de pe Valea Slănicului, două gospodine au venit să se aprovizioneze cu saramura care iese din măruntaiele pământului, pentru a o folosi la prepararea murăturilor.

Locul din care izvorăşte firul de apă sărată este cunoscut de toţi sătenii, potrivit Adevarul.ro.

Găbiţa Anghel a fost adusă prima oară aici în copilărie, de către bunicul ei, care era cărăuş pentru toţi vecinii.

"Ne lua şi pe noi când eram copii, ca să ne arate unde este această saramură benefică pentru toată comuna. De când mă ştiu, izvorul curge încontinuu, iar acum ne pregătim pentru iarnă. Noi facem toate murăturile cu această saramură", povesteşte femeia.

"O să punem două căni de saramură, iar restul completăm cu apă de la fântână. La o cantitate de cinci litri de apă se pune o jumătate de litru de saramură. Această apă cu saramură din munte nu lasă legumele să se înmoaie, deoarece îşi iau sare cât le trebuie. La iarnă o să avem nişte murături pe cinste", explică tanti Găbiţa.

×
Subiecte în articol: saramură muraturi gospodine România
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close