Antena 3 CNN Life Mare atenție! Nu aruncați niciodată medicamentele la gunoi - Care este pericolul

Mare atenție! Nu aruncați niciodată medicamentele la gunoi - Care este pericolul

Cu toții avem acasă medicamente care au ajuns să expire într-o cutie și pe care nu le mai putem folosi. Însă ce facem cu pastiele într—o asemenea situație? Experții trag un semnal de alarmă: nu le aruncați niciodată la gunoi.

Mare atenție! Nu aruncați niciodată medicamentele la gunoi - Care este pericolul
26 Iul 2020   •   20:20

Medicamentele expirate reprezintă deșeuri periculoase, dar majoritatea oamenilor nu conștientizează această problemă. Se estimează că aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare în România. Astfel, apele ajung să fie poluate cu antibiotice și nu numai.

”Medicamentele nu se aruncă la gunoiul menajer, ci se aduc la farmacie, pentru a fi distruse. Medicamentele se predau cu un proces verbal, de către pacient farmaciei, care le distruge. Nu putem distruge acasă medicamentele niciodată” a explicat Ioana Lazăr, farmacist specialist.

Cum păstrăm corect medicamentele

''Medicamentele se recomandă a fi păstrate, aşa cum este menţionat pe ambalaj, la temperaturi sub 25 de grade Celsius, ferite de lumină, într-un dulap sau sertar închis. Există medicamente care se păstrează la frigider, la rece, între 2 şi 8 grade. Sunt de obicei medicamentele care conţin substanţe termolabile

Reţetele compensate reprezintă dovada eliberării medicamentelor prescrise de către medic. Ele au acordul pacientului în privinţa admininstrării unui medicament. Pe baza lor, la sfârşitul fiecărei luni se generează facturile de decontare către casele de asigurări, iar ele îşi rezervă dreptul de a controla pe baza acestor reţete păstrate în farmacie corectitudinea eliberării lor’' a spus la Antena 3, Ioana Lazăr, farmacist specialist.

 

 

×
Subiecte în articol: medicamente pastile farmacie
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close