Antena 3 CNN Life Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă, în plină pandemie: Atenție, au apărut deja primele cazuri!

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă, în plină pandemie: Atenție, au apărut deja primele cazuri!

În contextul în care sute de mii de români se află în acest moment pe litoral, medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că au apărut deja primele cazuri de arsuri solare.

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă, în plină pandemie: Atenție, au apărut deja primele cazuri!
de Manuela Sturzu    |    03 Aug 2020   •   13:49

Atenție, au apărut primele cazuri de arsuri solare. (Mic) ghid pentru toți cei ce vor să se bronzeze fără riscuri. Sunt 7 reguli simple:

1. Expunerea la soare trebuie facută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.

2. Dacă sunteţi la piscină sau la mare e bine de ştiu că apa amplifică efectul radiaţiilor solare iar senzaţia de confort termic nu vă protejează de arsuri.

3. Aplicaţi în mod repetat loţiunile de plaja pentru a asigura un ecran protector. Formula ,,este bine puţin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veţi beneficia de factorul de protecţie care este menţionat pe etichetă.

Tudor Ciuhodaru: Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe

4. Puteţi utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveţi tenul gras căutaţi formule noncomedogenice. Verificaţi factorul de protecţie solară, menţionat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare şi intensitatea expunerii la radiaţiile solare mai mare. Persoanele cu piele sesibilă trebuie sa folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.

5. Soluţiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele şi la fiecare ieşire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpiraţie asigură în apă o protecţie de minim 40 de minute pentru radiatiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecţiei ajunge şi până la 80 de minute.

6. Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzatiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare întrucât sunt diuretice – vă deshidrateaza şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei.

7. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare , miere pot complica evoluţia şi se pot solda cu sechele de ordin estetic”, scrie Tudor Ciuhodaru pe Facebook. 

×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close