Antena 3 CNN Life Alimentul care ajută la regenerarea ficatului! Prof. dr. Irinel Popescu: ”O linguriță antagonizează efectele toxice”

Alimentul care ajută la regenerarea ficatului! Prof. dr. Irinel Popescu: ”O linguriță antagonizează efectele toxice”

Foarte mulți români se luptă cu ”boala ficatului gras” sau steatoza hepatică și caută fel și fel de remedii pentru a rezolva problema.

de Laura Dinu    |    04 Sep 2023   •   09:35

Boala ficatului gras este o afecțiune frecventă cauzată de depozitarea de grăsime suplimentară în ficat. Majoritatea oamenilor nu au simptome iar boala nu le provoacă probleme grave. Cel puțin în stadiile incipiente. În unele cazuri, totuși, se poate ajunge la afectarea gravă a ficatului și chiar la necesitatea unui transplant hepatic. 

Printre simptomele care pot apărea în cazul steatozei hepatice se numără oboseala și durerea sau disconfortul în partea din dreapta sus a abdomenului. 

Atunci când boala avansează însă, simptomele posibile sunt mai agresive și pot semnala apariția cirozei. Printre acestea se numără umflarea abdomenului (ascita), vase de sânge mărite vizibil la suprafața pielii, splină mărită, palme roșii dar și îngălbenirea pielii și a ochilor (icter). 

”Inamicul numărul 1 rămâne alcoolul ca și toxic extern, dar și anumite medicamente”

Medicul Irinel Popescu trage un semnal de alarmă și spune că inamicul numărul 1 al ficatului rămâne alcoolul, dar nu numai. 

”Inamicul numărul 1 rămâne alcoolul ca și toxic extern, dar și anumite medicamente. Dintre acestea, în primul rând, Paracetamolul, în doze mari, poate să dea chiar insuficiență hepatică acută. Dar toxice sunt și în alimente, în alimentația modernă, și aici intră cealaltă categorie de acizi grași, cei saturați, grăsimile nocive. Iar agresiunea asupra ficatului se traduce din ce în ce mai mult în așa numitul ficat gras, așa numita steatoză hepatică, aceasta este faza benignă, urmată de faza mai agresivă, steatohepatita, care poate să ducă la fibroză și în final la ciroză hepatică și chiar la nevoie de transplant. 

Alimentele procesate au multe componente nocive și agresive asupra ficatului. Și, din punct de vedere hepatic, carnea nu este foarte recomandată. Acolo sunt și grăsimi saturate, pentru ficatul gras, carnea nu este un aliment extrem de recomandat”, a explicat medicul Irinel Popescu. 

”Se știe foarte bine că acizii grași polinesaturați de tip Omega 3, Omega 6,Omega 9, sunt utili”

Întrebat de realizatorul Florentina Fântânaru, în cadrul emisiunii ”De-a viata ascunselea”, cât de eficiente sunt remediile naturiste asupra detoxifierii ficatului, renumitul medic a declarat că acestea pot avea, într-o oarecare măsură, rezultate. 

”Este nevoie de o anumită protecție a ficatului, iar cei care folosesc asemenea remedii, în aceleași timp, evită toxicele. Adică în loc să consume alcool, consumă aceste remedii. Unele dintre ele, fără să existe dovezi foarte clare, dar se știe foarte bine că acizii grași polinesaturați de tip Omega 3, Omega 6, Omega 9, sunt utili. 

Plantele, unele extracte de plante, din care se face Silimarina de exemplu, se spune că au anumite acțiuni antioxidante. Deci lucrurile astea nu sunt foarte dovedite științific dar nu sunt nici contestate. Iar aceste medicamente sunt pe piață, și sunt recomandate de gastroenterologi în bolile hepatice cronice. Deci ele se bazează pe acțiuni de acest tip asupra celulei hepatice și care au un suport destul de serios”, a explicat el. 

Ficatul femeilor se regenerează mai repede decât cel al bărbaților

Există însă și un aliment care ”antagonizează efectele alcoolului” și ajută la regenerarea acestuia după consumul de alcool. Este vorba despre miere. 

”S-a dovedit că această capacitate de regenerare este dependentă de hormonii sexuali și din acest motiv ficatul femeilor se regenerează mai repede decât ficatul bărbaților”, a afirmat prof. dr. Irinel Popescu la Antena 3 CNN. 

Renumitul medic a subliniat că estrogenii sunt cei responsabili de acest proces. 

”În ceea ce privește regenerarea celulelor, în sine, se spune că o dată la 7 ani întreg organismul omenesc este cu totul altul. Deci acest turn-over în care avem celule noi în toate țesuturile organismului se întâmplă în acest interval de timp, mai rapid sau mai încet, în funcție de organ”, a mai explicat prof. dr. Irinel Popescu. 

”Mierea este un astfel de aliment care poate să antagonizeze efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului”

Iar mierea este de un real ajutor pentru regenerarea ficatului gras.  

”Revenind la ficat, această formidabilă capacitate de regenerare este interesantă. Și aș mai adăuga ceva. Se spune că, vorbind de alcool ca toxic major pentru ficat, sunt alimente care pot să antagonizeze această capacitate și de curând s-a descoperit că mierea este un astfel de aliment care poate să antagonizeze efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu. 

Medicul susține însă că este important ca mierea să fie consumată imediat după excesul de alcool, și nu a doua zi.  

Mai mult decât atât, potrivit medicului, ”ciroza alcoolică este o boală toxic-nutrițională, deci boala celor care consumă alcool fără să mănânce... Iarăși, mâncarea obișnuită este recomandată, mai exact, la masă a consuma acel pahar de alcool este formula cea mai bună. 

Iată că și mierea poate să adauge ceva la asta. Și aș mai adăuga ceva legat de capacitatea de regenerare a ficatului. Ficatul este, poate, singurul organ care nu îmbătrânește, deci bine protejat. Noi am făcut transplant hepatic cu organ prelevat de la persoană de 90 de ani”, a explicat medicul.  

 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close