Antena 3 CNN Life Modul corect de folosire a zațului de cafea pentru fertilizarea grădinii. De ce e bun ca îngrășământ pentru flori, gazon și legume

Modul corect de folosire a zațului de cafea pentru fertilizarea grădinii. De ce e bun ca îngrășământ pentru flori, gazon și legume

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 10:00 05 Iul 2025 Modificat la 10:00 05 Iul 2025
zat cafea plante flori hortensie gradina ingrasamant natural
Zațul de cafea este bogat în azot, un nutrient esențial de care iarba și plantele au nevoie. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Nu aruncați zațul de cafea folosit, după ce v-ați făcut ceașca de cafea de dimineață. Rămășițele de cafea sunt bogate în azot, un nutrient esențial de care iarba și plantele au nevoie pentru a crește. În loc să cumpărați îngrășăminte din comerț, puteți folosi zațul ca îngrășământ pentru a îmbunătăți sănătatea gazonului și a plantelor din grădină.

Experți în grădină și gazon au explicat pentru Martha Stewart de ce și cum să folosiți zațul de cafea ca hrană pentru verdeață.

Beneficiile utilizării zațului de cafea ca îngrășământ

Zațul de cafea poate fi folosit în moduri neașteptate, inclusiv în grădină. Rob Palmer, expert în gazon, peisagist și președinte de marcă la Lawn Squad, explică faptul că zațul de cafea este bogat în azot, un nutrient cheie de care ierburile și alte plante au nevoie pentru a prospera.

Acest nutrient poate ajuta la îmbunătățirea structurii solului atunci când este compostat sau ușor lucrat în sol. De asemenea, azotul ajută plantele la fotosinteză, procesul prin care plantele folosesc lumina soarelui, apa și dioxidul de carbon pentru a crea energie.

Cum să folosiți zațul de cafea ca îngrășământ

Puteți folosi zațul de cafea imediat după ce ați preparat o ceașcă de cafea. „După ce s-au răcit și s-au uscat, presărați un strat subțire și uniform de zaț de cafea (aproximativ 1/2 cană pe metru pătrat) peste iarbă”, spune Tammy Sons, maestru grădinar și fondator al TN Nursery. Apoi, udați ușor solul pentru ca zațul să se așeze în stratul de iarbă. 

Puteți urma aceiași pași în straturile din grădină. „Pe măsură ce zațul de cafea se descompune, acesta alimentează prin picurare azotul, îmbunătățind textura solului și invitând râmele să aerisească gratuit gazonul”, spune Sons. „Eu arunc zațul de cafea în fiecare lună în timpul sezonului de creștere.”

Alternativ, puteți adăuga zaț de cafea la grămada de compost. Odată ce compostul este gata, amestecați-l în sol ca îngrășământ natural. Palmer preferă această metodă în loc să împrăștie direct zațul de cafea peste gazon sau grădină, menționând că ajută la echilibrarea acidității și previne compactarea, care poate împiedica apa și aerul să ajungă la rădăcini.

Plante cărora le place zațul de cafea

În afară de iarba de gazon, mai multe plante se bucură de zațul de cafea ca îngrășământ.

„Plantelor precum azaleele, cameliile, holzii, hortensiile, crinii, lupinii, magnoliile și rododendronii le plac zațul de cafea pentru aciditatea sa ușoară”, spune Lucie Bradley, expert în grădinărit și sere la Easy Garden Irrigation. A

ciditatea ajută la menținerea nivelului pH-ului solului în care aceste plante iubitoare de acid se dezvoltă.

„Simplul amestec de zaț de cafea uscat în primii câțiva centimetri ai solului lor va ajuta la creșterea acestuia pentru a se potrivi acestor plante”, spune ea.

Multe plante comestibile se bucură, de asemenea, de azotul din zațul de cafea, inclusiv murele, afinele, morcovii, castraveții, frunzele verzi (gândiți-vă la varză, salată, spanac, sfeclă), ardeii, cartofii, trandafirii, mazărea dulce și roșiile.

„Cu toate acestea, zațul de cafea ar trebui utilizat doar pentru a completa alte forme de îngrășământ, deoarece nu conține suficiente substanțe nutritive pentru a hrăni plantele cultivate”, spune Bradley.

Plante pentru care nu este benefic zațul de cafea

În timp ce unele plante preferă solul acid, altele preferă condițiile alcaline și nu vor dori zațul de cafea în solul lor.

„Plantele care se încadrează în această categorie includ achillea, lavanda, prazul, liliacul, rozmarinul, floarea-soarelui și cimbrul”, spune Bradley.

Și, deși zațul de cafea conține foarte puțină cofeină, plantele sensibile la cofeină ar putea fi afectate negativ de o abundență de zaț de cafea în sol, avertizează Bradley.

„Plante precum sparanghelul, geraniile, salvia rusească și plantele de yucca pot prezenta întârzieri de creștere în urma utilizării repetate a zațului de cafea”, spune ea.

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close