Antena 3 CNN Life Când este cel mai bine să ne spălăm pe dinți. Înainte sau după micul dejun

Când este cel mai bine să ne spălăm pe dinți. Înainte sau după micul dejun

Periajul dinților înainte sau după prima masă a zilei are un impact major asupra sănătății dentare.

Când este cel mai bine să ne spălăm pe dinți. Înainte sau după micul dejun
Sursa foto: Getty Images I Ridofranz
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Aug 2023   •   04:00

Fiecare individ are preferințe personale când vine vorba de rutina matinală de periaj dentar: unii sunt nerăbdători să scape de acumulările nocturne, în timp ce alții aleg să-și îngrijească dinții după ce au luat micul dejun.

Cu toate acestea, există o abordare corectă și una incorectă a igienei dentare în funcție de alegerile de alimente făcute la prima masă a zilei.

Profesioniștii stomatologici recomandă o igienă dentară de două ori pe zi, dimineața și seara.

Cu toate acestea, rar se discută despre momentul optim pentru periaj

Madison Kaplan, un igienist dentar, încurajează pacienții să-și perie dinții după micul dejun, deoarece acesta este cel mai eficient mod de a elimina resturile alimentare care pot deteriora dinții.

Periajul de după micul dejun joacă un rol important în eliminarea reziduurilor alimentare, oferind o protecție mai lungă pe parcursul zilei.

Acest lucru înseamnă că bacteriile orale au mai puțin timp disponibil pentru a metaboliza zaharurile și a cauza deteriorarea smalțului dentar sau formarea cariilor.

Cu toate acestea, tipul de alimente consumate la micul dejun poate influența aceste reguli generale.

Citește și: Băutura care îți curăță ficatul și îți asigură detoxifierea organismului. Se poate bea dimineța pe stomacul gol

În cazul în care micul dejun include alimente sau băuturi cu conținut acid, cum ar fi cafeaua sau fructele, ar fi mai prudent să vă spălați dinții înainte de masă, deoarece acestea pot afecta integritatea smalțului dentar.

În acest sens, experții recomandă un interval de cel puțin 60 de minute după consumul acestor produse înainte de periajul dentar.

În situațiile în care timpul este limitat și nu puteți aștepta, Madison Kaplan sugerează clătirea gurii cu apă pentru a minimiza acumularea resturilor alimentare.

"Cu cât eliminați mai multe resturi alimentare și bacterii, cu atât veți avea o sănătate orală optimă“, subliniază ea.

Cafeaua, ritualul de dimineață

Pentru mulți dintre noi, cafeaua reprezintă ritualul matinal de necontestat.

O obișnuință răspândită este aceea de a ne peria dinții imediat după ce am savurat cafeaua de dimineață, cu scopul de a preveni sau diminua formarea petelor.

Cu toate acestea, este important de menționat că cafeaua conține niveluri ridicate de aciditate și acest aspect poate ridica o preocupare semnificativă, după cum afirmă Kaplan:

"Una dintre principalele îngrijorări atunci când se efectuează periajul după consumul de alimente sau băuturi acide este riscul de eroziune a smalțului dentar", a mai spus Kaplan.

Dacă totuși doriți să vă spălați pe dinți după ce ați băut cafea, o metodă de prevenire a petelor este sa așteptați aproximativ 30 de minute, apoi să faceți periajul. 

×
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close